Temel SEO Ayarları

Bugün, etkin SEO kullanımı için olmazsa olmaz kuralları sadeleştirerek maddelere döktük. SEO ile ilgili önceki yazılarımıza yine bu sayfalardan ulaşabilir, tüm sorularınız için sosyal medya hesaplarında #SEOyazıdizisi etiketini kullanabilirsiniz.

SEO Yazı Dizisi IV

SEO ayarları; SEO’nun olmazsa olmazları

Aşağıda sıralanan bilgiler herhangi bir önem sırasına göre dizilmemiştir, ancak her biri tek tek çok önemli ayrıntılardır.

  • İyi fikir, ilgi çekici bir konu, güzel ve akıcı bir yazı, doğru imla kullanımı. Bunlar önemlidir. Web sayfanız yelkenleriniz ise SEO rüzgarınızdır; yelkenleriniz olmasa elinizde sadece rüzgar kalır ve işinizi görmez. Sadece sayfa trafiğine odaklanıp site içeriğini boşlamayın. Tüm çalışmayı bir paket program olarak görün, kaliteli ve özgün içerik ve sorunsuz işleyen sayfa yapısı rekabete 1-0 önde başlar.
  • Mümkünse sitenizi standart şablon (template) yerine, profesyonel template’ler ile güncelleyin. Online alabileceğiniz yüzlerce şablon seçeneği mevcut. Vakit ayırın ve site içeriğinize en uygun şablonu seçin, geliştirin. Template alabileceğiniz örnek bir site : http://www.templatemonster.com/
  • Web sitenizin adres uzantısını wordpress.com ya da blogspot.com gibi standart kalıplar yerine .com gibi uzantılarla değiştirin. Alan adı alabileceğiniz örnek bir site : http://tr.godaddy.com/
  • Sitenizdeki tüm sayfaların bir başlığı (title) olmalıdır. ‘Title’lar arama motorlarının botları tarafından tanımlanması için gereklidir. Sitenizdeki tüm sayfaları (pages) kotrol edin, hepsine birer başlık adayın. Çalışmayan, içeriği boş başlıkları kaldırın.
  • Yazılarınızın adresleri en önemli ayrıntılardan biridir. Permalink’ler gelişigüzel (random) seçenekler yerine yazının içeriğini tanımlamalıdır. Etkin bir SEO için siteismi/kategori/yazı-başlığı doğru bir sıralamadır. Örneğin; adres barında görülen teknolojikanneler.com/internet/seo ya da teknolojikanneler.com/seo-ayarlari uygun bir permalinktir. Bu ayarları Settings (ayarlar) > Permalinks sekmesinden ayarlayabilirsiniz. 
  • Yazılarınızın içine linkler (backlink) ekleyin. Öncelikle kendi yazılarınızdan ilgili başlıklara link vermeyi tercih edin, yoksa faydalı olabilecek linkler bağlayın. Ayrıca ‘ilgili makaleler’ ya da ‘ilgili yazılar’ın mevcut yazının sonunda görüntülenmesini sağlayın. Bu gelen ziyaretçinin bir kaç sayfanızı daha tıklanmasını sağlayacak, ama daha önemlisi sitede geçirdiği süre artacak.
  • Yazılarınıza ilgili görseller, slaytlar (slideshow) ve hatta videolar ekleyerek zenginleştirin. Seçtiğiniz görselin kaliteli ve özgün olmasına, çözünürlüğünün sayfaya koyduğunuzda ‘iyi’ görünmesine dikkat edin. Vaktiniz varsa eski yazılarınıza da görsel ekleyin, görselleri gözden geçirin ve en önemlisi her birini tek tek tanımlayın, isim verin.
  • Yazı başlıklarınız sade ve içeriği tam anlatan başlıklar olmalı. Yazılarınız için snipplet eklemeyi asla atlamayın. Snippet Türkçeleştirirsek ‘kesit’ diyebiliriz, arama motoru sayfanızı listelediğinde açıklama olarak gözüken kısmı tanımlar.

snippet ne demekSnippet nedir?

  • Sayfanızda mutlaka  H1, H2, H3 başlıklarını kullanın; ana başlık, alt başlıklar şekline metin bütünlüğünü sağlayın. Blog ismi, yazı başlıklarınız <h1> olsun. Yazı içi başlıklar <h3>’den büyük olmamalı, sidebar başlıkları <h2> ve <h3> olabilir.
  • Yazı başlığında kullandığınız kelimelerin yazı içinde geçmesine dikkat edin. Bu kelimeleri mümkünse ilk satırlara yerleştirin.
  • Breadcrumbs’ı etkin kullanmaılısınız. Breadcrumbs’ı ‘ekmek kırıntıları’ diye çevirelim, bu başlık aslında sitenizde kategoriler mevcut ise yazınızın adresinde ve dolayısıyla arama motoru sonucunda da bu kategorilerin görünmesini sağlıyor. SEO açısından çok önemli olan bu ayrıntı, arama yapan kişinin çıkan sonucu tercih etmek yerine bir üst kategoriye tıklamasına da imkan tanıyor. Örnekle daha kolay anlaşılabilir; yemeksitesi.com > başlangıçlar > zeytinyaglilar > fava (Bu adrese ‘fava’yı aratarak ulaşan bir kimse sonuca tıklamak yerine belki ‘zeytinyağlılar’a tıklayacak ve daha çok sonuca ulaşacak. Üstelik sayfada daha çok vakit geçirmiş olacak, gibi. Bu ayarlara kullandığınız SEO eklentisinin ‘internal links’ ayarları kısmından ulaşabilirsiniz.
  •  Sitenizin HTML site haritasını (sitemap) oluşturun. Az alt başlıklı bir blog yazarıysanız bu çok şart olmayabilir. Ancak bol kategorili bir siteniz varsa bu özelliği kullanmak, arama sonucu sayfasında sizin sayfanızın öne çıkmasını sağlar. Ayrıca hem kullanıcılar, hem okuyucular bu özelliği çok seviyorlar. Bu özelliği sayfanıza eklediğiniz SEO eklentisinde XML site haritaları başlığından etkinleştirebilirsiniz. Eğer SEO eklentinizde bu ayar yoksa, ayrıca bir sitemap eklentisi kurabilirsiniz.

Faydalı linkler:

Yoast WordPress SEO https://yoast.com/articles/wordpress-seo/

How to measure SEO improvements http://www.wikihow.com/Measure-SEO-Improvements

 

 

7 thoughts on “Temel SEO Ayarları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.