Teknolojide kadınların ayak sesleri!
Bilim ve Teknoloji dünyası daha çok erkeklerin hakim olduğu bir dünya olarak bilinir. Dünyanın her yerinde teknoloji ve bilgisayar ile ilgili işleri erkek yapar olgusu var. Peki nasıl oldu da bilgisayar bu kadar erkeğe ait bir makine haline dönüştü?
Çok ilginçtir ki bu durum, 1980’lerde ev bilgisayarlarının erkek çocukları için pazarlanan bir oyuncak haline dönüşmesi ile başladı. Bunun devamında bilgisayar oyunları da daha ziyade erkek çocuklarına hitap edecek şekilde tasarlandı. Böylelikle bilgisayarlar erkek çocuk ve ergenlerin odasında bulunan bir oyuncak haline dönüştü. Bilgisayarlar erkek işi olarak nitelendirilmeye başlandı.
Ve bilgisayarlar artık yavaş yavaş sadece erkeklerin ilgilerini çeken birer makineye dönüştü. Bu akımla birlikte kadınların bilgisayar bilimine katılımı 80’lerin ortasında düşüşe geçip, tıp ve diğer bilimsel alanlara yönelmeleri artmıştır. Yapılan bir araştırmada kadınların sayıca az olduğu alana katılabilme olasılıklarının daha az olacağı düşüncesiyle, kendilerini geri çektikleri tespit edilmiş. Bu kuramla sanırım kadın sayısı yıllar ilerledikçe azalmış, erkek sayısı artmıştır. Tüm istatistiklerde bunu doğrular yönde…
Oysa ki bir bilgisayar dergisi olan Datamation’daki bir kadın editör, 1963’teki personel yöneticilerinin “Kadınların erkeklerden daha fazla sabıra sahip olduklarını ve detaylarda daha iyi olduklarını, arzu edilen başarılı programcı için iki ön koşul olduğunu” kaydettiklerini belirtmiştir. Bunu bilişim dünyasına yön veren kadın bilim insanlarından dolayı biliyoruz;
İlk bilgisayar programcısı, Ada Lovelace,
Wi-fi, GPS teknolojilerinin gelişmesini sağlayan, Hedy Lamar,
İlk dijital bilgisayar Eniac’ın programcıları; Frances Snyder Holber, Kathleen Mcnulty, Mauchly Antonelli, Jean Jennings Bartik, Marlyn Wescoff Meltzer, Frances Bilas Spence, Ruth Lichterman Teitelbaum,
İlk bilgisayar tabanlı telefon santrali yazılımının geliştiricisi, Erna Schneider Hoover,
Bu isimler sadece birkaçı…
Dünya genelinde ki ülkelerde, geçtiğimiz on yıl boyunca kız çocuklarının kodlama ve bilgisayar bilimlerine katılımını artırmak için bir dizi girişimlerde bulunulmaya başlandı.
Türkiye’de bu ülkeler arasında diyebiliriz;
Kızlar Kodluyor Projesi, KIZCODE (General Electric, Müjde Esin)
Haydi Kızlar Kodlamaya (Borusan)
Yarını Kodlayanlar(Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği) Mardinli kız çocukları için eğitim
Coding Sisters (Nurhan Güner, Bilkent Bilişimde Kadınlar Kulübü ve Bilkent Gönüllü Eğitim Projeleri ) Proje Internet Society’nin Dünya çapındaki Chapterthon 2017 yarışmasında şampiyon oldu.
Girls in STEM (Prof.Aziz Sancar Kız Çocukları İçin Stem Kampları) Canan Dağdeviren bu projenın aktif bir çalışanıdır.
Yapılan bu yenilikler ve projeler sayesine kızlarımızın bilim ve bilgisayar alanlarında erkeklerden daha yetenekli olduklarını kanıtlayacaklarından eminim, ya siz? :)
Cemile G. ACAR
