Teknoloji Sihirli Bir Değnek mi Kör Bir Kuyu mu?
Teknoloji… hayatımızı her alanda kolaylaştıran sihirli bir değnek mi, yoksa kör bir kuyu mu?
Elbette bu sorunun cevabını siyah ya da beyaz gibi net bir şekilde veremeyiz. Literatüre baktığımızda teknolojinin iyi ve kötü taraflarının tartışıldığı sayısız araştırma çıkıyor karşımıza…
Teknolojinin avantaj ve dezavantajları tartışılırken geçtiğimiz haftalarda bir teknoloji yazarı, internet hakkında yanıldığını itiraf etti ve yeni teknolojilerinin faydasından çok zararı olduğunu düşündüğünü söyledi. Bu düşünceyi aslında silikon vadisindeki ebeveynler de geçtiğimiz yıllarda desteklemiş ve çocuklarını teknolojilerin girmediği okullara gönderdiklerini söylemişlerdi. Bunun yanında özellikle evde çocuklar için ekran sürelerinin sınırlı olduğunu belirtmişlerdi. 2013 yılında yapılan bir araştırma da tüm bu düşünceleri destekler nitelikte; belirli şartlar altında internet kullanımının yalnızlığı, yabancılaşma duygularını hatta depresyonu derinleştirdiği sonucuna ulaşılmış.
Tüm bu verilerde dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta var. Ekran kullanımı için sınırlı süreler,
belirli şartlar altında internet kullanımı gibi ifadeler aslında bize ciddi ipuçları veriyor. Demek ki
aslında kimse internet teknolojilerine sırt çevirmiş değil, zaten bu pek mümkün de değil. Sadece
teknolojiyi kullanımında dikkat edilmesi gereken noktalar öne çıkartılmak isteniyor hepsi bu…
Evet, teknoloji insanlık tarihi için yüzyıllardır süregelen alışkanlıkları değiştirmiş ve günlük yaşamımıza ciddi etkilerde bulunmuştur. Peki, aslında nispeten yeni tanıştığımızı söylediğimiz bu kavramda hem kişisel olarak kaçmak hem de çocuklarımızı bu teknolojiden tamamen soyutlayarak büyütmek mümkün mü?
Hayır, dediğinizi duyar gibiyim. Tüm işlerimizi bilgisayar ile yürüttüğümüz günümüz dünyası için daha uygulanabilir çözümler üretmek, teknolojiyi hayatımıza doğru entegre etme noktasında oldukça işimize yarayacağı açıktır. Bilim insanları, insanların gelecekte en çok ihtiyaç duyacakları becerinin “dijital okur yazarlık” olacağı konusunda hem fikir görünüyorlar. Dijital okul yazarlık başka bir yazımızın konusu olsun ancak gelecek için çocuklarımızı teknolojiyi doğru kullanan bireyler olarak yetiştirmemizin önemi ortada gibi.
Kaynakça:
Castells, M. (2013). Ağ Toplumunun Yükselişi-Enformasyon Çağı: Ekonomi, Toplum ve Kültür 1. Cilt. İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.