slack nedir nasıl kullanılır

Slack nedir? 10 adımda Slack uygulaması

Slack nedir?

Slack, bulut tabanlı bir ekip iş birliği uygulaması. İsmi İngilizce “Searchable Log of All Conversation and Knowledge” ibaresinin baş harflerinden türetilmiştir. Özellikle yakın dönemde Whatsapp ile ilgili güvenlik protokolü imzalanması vb sebeplerle uygulamayı kullanmayı bırakanlardan sonra kullanıcı sayısı hızla artan bir platformdur. Bu noktada hemen belirtelim, aslında 2 uygulama hiç birbiri ile kıyaslanacak ağırlıkta değil ve Slack’te alışılagelen WhatsApp özelliklerinin çok daha fazlası mevcut.  

Pandeminin getirdikleri ; Uzaktan İletişim

İletişim kurmak canlıların doğduğu andan itibaren gerçekleştirdiği bir eylemdir. Konuşarak, dokunarak, bakışarak, yazışarak ve daha birçok farklı şekilde iletişim kurmak mümkündür. Dünya var olduğu andan itibaren iletişim başlamıştır ve günümüze kadar gelişerek, değişerek, çeşitlenerek gelmiştir.

Teknolojinin gelişmesi, ihtiyaçların değişmesi, zaman kavramının kısıtlanması ve birçok farklı sebeple iletişim çok çeşitli bir hal almıştır. Özellikle günümüz şartlarında pandemi süreci ile birlikte iletişimin özellikleri ve şekli de bir hayli değişikliğe uğramıştır.

İletişim, sadece kişisel hayatımızda değil yaşamımızın bütün alanlarında kullandığımız, kullanmak zorunda olduğumuz bir eylemdir. Özellikle iş yaşantısında iletişim oldukça önemlidir. Nasıl, nerede, kiminle iletişim kurduğumuz işlerin gidişatını oldukça etkilemektedir.

Günümüzde uzaktan iletişim oldukça sık kullanılan bir iletişim türü olmuştur. Mesajlaşma uygulamaları, sosyal medya platformları, e-mailler uzaktan iletişimde kullanılan sistemlerden sadece bazıları. 

Uzaktan çalışmanın yaygınlaşmasıyla birlikte çalışma sisteminde ihtiyaç duyulan özellikler de artmış durumdadır. Uzaktan çalışma sistemini kolaylaştırmak, işlevselleştirmek için ‘Slack’ uygulaması geliştirilmiştir. Slack (Searchable Log of All Conversation and Knowledge) kelime anlamı olarak serbestlik anlamına gelmektedir. Bulut tabanlı bir ekip iş birliği uygulaması olan Slack bilişim alanı başta olmak üzere birçok firmada kullanılabilen bir uygulamadır.  Slack ile kullanıcılar kendi ekipleri içerisinde istenilen isimle ve istenilen sayıda sohbet odaları veya kanallar açabilir. Slack içerisindeki tüm dosyalar, konuşmalar, kişiler, içerikler aranabilir. Bu uygulama ile her projeye ayrı grup/kanal oluşturarak düzenli bir çalışma ortamı yaratılabilir. İş yapılan sektöre göre bütçe onayları, kod incelemeleri, hata raporları, satış fırsatları vb. gibi işler tek sayfada görüntülenebilir ve bu sayfayı kanalda ekli olan herkes görebilir.

Slack uygulaması güvenli mi?

Şirket çalışanları ile ortak whatsapp grupları oluşturulması yaygın olarak kullanılan bir sistem. Ancak bu grupların yeterli işlevselliği sağlayamaması şirketlerin çoğunu Slack gibi uygulamaları kullanmaya yönlendiriyor. Slack uygulaması ile doküman takibi kolayca yapılabiliyor. Uygulama hem masaüstü hem mobil app ile ekip içinde iletişimi hızlandırdığı gibi, saha ekibi ile de anlık iletişim halinde olmayı sağlıyor. Google Drive ve Dropbox gibi uygulamalar ile uyumlu olması da dosyaların tek bir havuzda paylaşılmasını sağladığı için, dosyalar arandığında e-mailler arasında kaybolmuyor, aranılan kelime doküman içinde dahi olsa bulunabiliyor.  Ayrıca e-mailde olduğu gibi dosya bulup eklemek ile uğraşmak yerine direkt sürükle-bırak özelliği ile kolayca paylaşım yapılabiliyor.

Oluşturulan gruplara/departmanlara özel mesajlar atılabildiği gibi yazılan bir mesaj @here yaparak tüm ekibe iletilebiliyor. Ayrıca gizli gruplar oluşturup sadece yöneticinin davet ettiği kişilerin görebildiği kanallar oluşturup onlara özel mesaj atılabiliyor. Kişiler ‘Slackbot’ oluşturarak gelen yazışmalara otomatik cevap verebiliyor.

Ücretli ve ücretsiz sürümü olan Slack uygulamasına android, ios, web, masaüstü platformları ile her an her yerden kolayca erişim sağlanabiliyor. Ücretsiz sürümde mesaj sınırlaması gibi kısıtlamalar mevcut. Tercihler menüsünden yazı, font ayarlamaları yapılabilir, bildirim ayarları özelleştirilerek istenmeyen bildirimleri almak engellenebilir.

10 Adımda Slack Uygulaması Nasıl Kullanılır?

1-      Slack uygulamasında kayıt oluşturun. Kayıt olmak istediğiniz e-posta adresini girin ve ileri düğmesine tıklayın. Kayıt ol sayfasında mevcut bir takımı arayabilir ve katılabilirsiniz.

2-      Daha sonra değiştirebileceğiniz, ekibinizin veya şirketinizin adını belirtin ve ‘ileri’ tıklayın.

3-      Ekibiniz için bir URL  adresi seçin.

4-      İş arkadaşlarınız arasında sizi temsil edecek bir ‘kullanıcı adı’ seçin ve ileri tıklayın.

5-      Girilen tüm bilgileri onaylayın ve ‘Yeni Slack Ekibimi Oluştur’a tıklayarak kayıt işlemini tamamlayın.

6-      Slack ekibinden gelen e-mail ile yeni şifrenizi oluşturun.

7-      Slack’ı başlattıktan sonra karşılama sayfasında Slack Bot öğreticisi ile karşılaşacaksınız. Öğreticiyi tamamlayın. İsterseniz bunu geçebilirsiniz.

8-      Öğreticiden sonra Slack admin sayfasının sol panelinde bulunan +kişileri davet et seçeneğine tıklayarak ekip üyelerini ekibinize davet edin.  Kişileri tam üye, kısıtlı üye ve tek kanallı misafir olarak davet edebilirsiniz.

9-      Eklemek istediğiniz kişilerin e-mail adreslerini girerek davet isteği gönderin.

10-   Davet isteğiniz üzerine e-mail ile bilgilendirilen kullanıcılar isteği kabul ettikten sonra ekibinize katılmış olacaklar. Bu şekilde Slack ekibinizi oluşturup Slack uygulamasını kullanmaya başlayabilirsiniz.

Bu adımlardan sonra ekip üyelerinize doğrudan mesaj gönderebilir, amacınıza yönelik yeni kanallar oluşturabilir, özel grup oluşturabilir, bildirimleri açabilir, diğer uygulamaları ve araçları entegre edebilir, bir gruba ya da ekip üyesine sürükleyerek doğrudan dosya gönderebilir ve Slack içerisinde istediğiniz dokümanı arayabilirsiniz. Bütün bunlar sayesinde işlerinizi daha işlevsel, hızlı ve pratik bir şekilde yapabilir ve çevrim içi çalışma şeklinizi çok daha verimli hale getirebilirsiniz.

Slack Uygulaması Güvenli mi?

Uygulama güvenlik için iki aşamalı kimlik doğrulama mekanizmasını kullanmaktadır. Geçmiş yıllarda bir kaç kez güvelik açığı sorunları yaşayan site Ocak 2019’da yenilendi ve saldırılara cevap olarak iki aşamalı kimlik doğrulama mekanızmasını kullanıma aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.