Podcast nedir, ne yapılır?
‘Yürüyüş yaparken podcast dinledim’. ‘Bu konuyu podcast’te işledik’ Bizi ve konularımızı podcast’ten takip edin’ Bu ve benzeri cümleleri sıklıkla işitiyor ve konuya ilgi duyuyorsanız ve kafanızda çok fazla soru işareti varsa, podcast’ler hakkındaki yazımıza buyrun. Haydi başlayalım!
Podcast ne demek?
Podcast yazılır, podkest okunur. Bu sözcük aslında 2000’li yıllarda iPod’larla hayatımıza girdi. “iPod” sözcüğündeki pod (kapsülcük) ve “broadcast” (yayın yapmak) kelime oyunuyla, ilk kez iPod için geliştirilmiş bir hizmetti podcastler. Ama bugün, bu kelime kalıplaştı ve pek çok platformda podcastler bulmak mümkün.
Podcast nedir?
Podcast dediğimiz aslında, ses dosyalarının web sitesine yüklenmesiyle oluşan paylaşımlar. Yani Podcastler, en basit anlatımla sesli yayınlardır. Bir radyo yayını düşünün, ancak farklı olarak bu yayına istediğiniz her an ve istediğiniz her yerden internet ortamında erişebildiğinizi düşünün. Sadece ses kayıtlarından oluşan podcastler hemen her konuda olabilir; bilgilendirici, ilham verici sohbetler olabilir, bir konuk ile soru-cevap sohbetler olabilir, veya sadece ve sadece eğlendirici olabilir.
Nasıl önce hayatımıza blog’lar girdi, ilk başlarda günlük paylaşımları gibiydiler. Sonra işin içine videolar da girdi ve dolayısıyla ‘vlog’larla tanıştık. İşte şimdi de podcastler yükselişte, hatta bugün podcastleri günlük tutmak gibi kullananların sayısı her gün artıyor! Multitasking yani aynı anda bir kaç işi yapmak günümüz için söz konusuysa,
Podcast’lerde neler yapabiliriz?
İlham verici hikayeler bulabilir, bilgilendirici kanalları takip edebilir, eğlenceli yayınları ‘başka bir işle uğraşırken’ dinleyebilir veya kendiniz istediğiniz konuda bir podcast yayını paylaşabilirsiniz.
İstediğiniz podcast kanalına abone olarak takipte kalabilir ve/veya bölümleri indirerek çevrimdışı da dinleyebilirsiniz.
Podcastleri nereden takip ederim?
Podcast’lerin öncülüğünü Apple başlattı dedik, öyleyse ilk linki iTunes için verelim. 550bin ayrı kanala ve 19milyona yakın yayına bu linki takip ederek ulaşabilirsiniz.
Android kullanıcıları bu linki takip ederek Google Podcasts uygulamasına ulaşabilir.
Youtube üzerinde de Türkçe podcastlerin sayısı artıyor. Bu linkten arama sonuçlarına ulaşabilirsiniz.
Soundcloud’da çeşitli podcasting kanallarına ulaşabileceğiniz güçlü bir platform. Ancak bugün podcastlere ulaşabileceğiniz en popüler uygulama Spotify.
Podcast dinlemek için ne gerekli?
Mp3 dinleyebildiğiniz her cihazdan Podcast dinleyebilirsiniz.
Spotify’da podcastler
Favori podcast’lerinizi bulabilmek için arama kutucuğunu kullanın. Binlerce program arasından hoşunuza gideni bulduğunuzda favorilerinize ekleyin. Favorilerinize benzer öneriler sunacaktır uygulama; mutlaka onlara da göz atın. Uygulamada uyarı özelliğini açarsanız, takip ettiğiniz kanal yeni yayın yüklediğinde gelen uyarı mesajı ile haberdar da olursunuz. Beğendiğiniz podcastleri kaydedebilir, ücretli üyeliğe geçerseniz çevrimdışı dinlemek üzere cihazınıza kaydedebilirsiniz.
Podcast kaydı nasıl yapılır?
Anlatmak istedikleriniz mi var? Siz de podcastler kaydedebilir, kendi kanalınızı oluşturabilirsiniz. Yayın yapmayı düşündüğünüz mecrayı seçip, orada bir hesap oluşturduktan sonra tek ihtiyacınız olan bir mikrofon.
Ancak podcast yayınları da, tıpkı kısa videolarda olduğu gibi bir jenerik müziği, açılış mesajı vb sunumla açılırsa daha şık oluyor elbet. Şart değil ama ilgi çekici, merak uyandırıcı bir konunuz varsa ve bu işe ciddi asılmayı düşünüyorsanız, cihazınızla uyumlu sayısız uygulamadan faydalanabilirsiniz. Örneğin, kaydınızda fondaki seslerden kurtulmak için Audacity ve benzeri uygulamalardan faydalanabilir veya SimpleFeed , Poadbean gibi daha profesyonel yaklaşan hizmetlerden faydalanabilirsiniz.
Sorularınızı bize aşağıya yorum bırakarak veya Instagram ve Facebook sayfalarımızdan ulaştırabilirsiniz