Okullarda kodlama dersi
Kodlama Okullarda Öğretilecek
Bundan birkaç ay önce, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan bir açıklamada okullarda artık öğrencilere kodlama dersleri verileceği belirtilmişti. Daha sonra da, 40 üniversitenin bilişim bölümlerinden akademisyenlerle de bir araya gelen bakanlık, bu işi ciddiye aldığını gösterdi. Bu gelişme elbette, müfredatta bir takım değişimlere gidilmesi demek oluyor. Peki tüm bu gelişmeler ne zaman hayata geçecek?
Kodlama dersi kaçıncı sınıfta başlayacak?
Ülkemizde hali hazırda bilişim teknolojileri dersi ilköğretim 5. ve 6. sınıflarda, haftada 2 saat ve zorunlu. Ders, 6. sınıftan itibaren seçmeli olarak alınabiliyor. Ancak TÜİK verilerine göre, Türkiye’de 6-15 yaş arası çocuklarda her gün internet kullanma oranı yüzde 45,6 iken, ileri düzey bilgisayar becerisine sahip öğrenci oranı sadece yüzde 1 (Uluslararası Bilgisayar ve Bilgisayar Okuryazarlığı Çalışması ICILS 2013 sonucu)
Bu ne demek biliyor musunuz; neredeyse her 2 çocuktan biri internette vakit geçiriyorken sadece 100 çocuktan 1 tanesi işin tekniğini biliyor ve anlıyor, sadece 1 tanesi bilgisayarı ‘internet dışında da’ kullanmayı biliyor. Çocuklar interneti sadece ödev yapmak, oyun oynamak ve sosyal medya ortamlarına katılmak içim kullanıyorlar, bunun ötesinde üretim aracı haline getirmeyi bilmiyorlar. Yazılım eğitimi işte bu yüzden önemli!
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık yaptığı açıklamada, Kodlama dersi için Milli Eğitim Bakanlığı’na resmen başvurduklarını belirtti. Yapılan açıklamaya göre beşinci ve altıncı sınıflarda zorunlu olarak okutulacağı belirtilen kodlama dersinin yedinci ve sekizinci sınıflarda seçmeli olarak yer alacağı söylendi. Kodlama dersinin önümüzdeki yıldan itibaren okullarda yer alması bekleniyor.
Bilindiği gibi hali hazırda yürümekte olan FATİH projesi kapsamında 1,5 milyon öğretmen ve öğrenci tablet kullanıyor, internet erişimi sağlanıyor, sınıflarda etkileşimli tahtalarda eğitim görüyor. Ancak MEB Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Ahmet Onur Ak’ın değindiği önemli bir nokta var; tüm bu donanım tek başına anlam ifade etmiyor, en başta öğretmenlerin teknolojileri kullanma kabiliyetleri olması ve müfredatların öğrencilerin beklentilerine cevap verebilmesi de gerekli.
Bilişim Öğretmenleri ile “kodlama dersine evet”
MEB’in kararı sonrasında okullardaki kodlama eğitimini verecek öğretmen açığı da ortaya çıkarken yeni yapılacak alımlar ile birlikte bu alanda yetkili kişilerin de okullarda istihdam edilmesi bekleniyor. Bilişim öğretmenleri zaten istekli ve atanmayı bekliyorlar. Öğretmenler, her iki bakanlığa ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’na “Kodlama dersine evet” diyerek atanmak istediklerini ilettiler. Change.org’da da imza kampanyaları başlattılar.
Kodlama dersi ne getirecek?
Günümüz teknoloji devri. Önümüzdeki 50 yıl içinde, bugün geçerli olan pek çok mesleğin artık işlevini kaybetmiş olacağını biliyoruz. Kodlama okullara girerse şüphesiz bu ders sayesinde öğrenciler yeni bir iş alanına da sahip olmuş olacak. Öğrenciler bu alanla ilgili daha fazla bilgiye sahip olabilecek ve istedikleri takdirde ise kendilerini bu alanda yetiştirebilecekler. Bununla birlikte ülkemizin teknoloji ve gelişmelere ayak uydurması sağlanabilir.
Sonuç? Kodlama bu yıl başlıyor mu?
Bakan Işık, ” Yurt dışı seyahatlerde dünya örneklerine baktık. Milli Eğitim Bakanlığı’na, bunun müfredata girmesi talebimizi resmen ilettik. Bakanlık olumlu bakıyor. İlk ve orta okullarda seçmeli olması, yeteneği olanların bu dersi alması, kişisel altyapının hazırlanması ve liselerde zorunlu olmasını istiyoruz. Bu yılı bilemiyorum, bilişim teknoloji dersleri var, analitik ve algoritmik düşünceyle yeniden yapılandırılması gerekiyor. Diğer dersin içeriği değiştirilebilir. TÜBİTAK ile çalışılarak müfredat hazırlanabilir. Dersin nasıl ve kimler tarafından verileceği konusunun da MEB dersin içeriğini, müfredatını hazırlayacak. Öğretmenlerin nasıl seçileceği konusu da bizim dışımızda. Kodlamayı ilk okuldan itibaren, istekli hevesli çocuklarımıza öğretmek lazım” dedi.
Türkiye’de yaklaşık 13 bin bilişim teknolojisi öğretmeni, 35 bin bilişim teknolojisi sınıfı var. Atama bekleyen de 12 bin 500 civarında öğretmen… Üniversitelerde ‘Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi’ bölümlerinin sayısı ise 52’yi bulmuş durumda. Bu bölümler her yıl 3 bin mezun veriyor.
Görülen o ki, doğru yönlendirilirse yeterli sayıda öğretmenimiz var, her şeyden önemlisi change.org’da kampanyalar başlatacak kadar ‘istekli’ öğretmenlerimiz var. Fatih projesi kapsamında donanım açısından da çok büyük eksiklikler yok gibi duruyor. Bakanlığın istekli girişimleri, işleyiş prosedürlerinde çok vakit kaybetmezse çok yakında kodlama dersini okullarda göreceğiz gibi duruyor.
Geri bildirim: Teknolojik annelerle kodlama - Teknolojik Anneler