Linkedin nedir?
İş bulmak, kendi çalışma alanımızdan kişilerle tanışarak ağımızı genişletmek profesyonel yaşamın en zor konuları arasında şüphesiz. Hele de yeni mezunsak, iş arama sürecindeysek ya da iş değişikliği yapmak istiyorsak aklımıza gelen tüm yollara başvurmak ve bir an önce çözüme ulaşmak istiyoruz hepimiz. İşte tam da bu amaçla kurulmuş bir sosyal medya aracına değineceğiz bugün: Linkedin.
Linkedin nedir?
Linkedin’i çevrimiçi ve etkileşimli bir CV’niz olarak görebilirsiniz. Hatta birçok büyük şirketin pozisyonlarına bu site üzerinden doğrudan başvurmanız mümkün. Mezuniyet bilgileriniz, yeterlilik ve yetkinlikleriniz, iş tecrübeleriniz, yabancı dil bilginiz, sertifikalarınız kısaca profesyonel hayatta sizi tanımlayan hemen hemen her şeyi profilinize girebilirsiniz. Bu sayede sizin yetkinliklerinizde birini arayan şirketlerin arama sonuçlarında çıkabilir ve iş teklifi alabilirsiniz. Yine aynı şekilde anahtar kelimelerle kendinize uygun iş ilanlarını da site üzerinden aramanız mümkün tabii ki. Tüm iş yapış şekillerimizin ve işleyişlerimizin teknoloji ile şekillendiği günümüzde iş başvuru ve iş arama süreçlerinin aynı kalmasını bekleyemezdik değil mi?
Linkedin’in etkin kullanımı ve işleyişi ile ilgili detaylı bilgiler:
İşverenleri, çalışanları, profesyonelleri, iş arayanları bir araya getiren, aynı sektörde bulunduğunuz kişilerle bir nevi meslektaşlarınızla da bağlantı kurabileceğiniz bir kariyer platformu olan Linkedin; bize neler sağlar, diğer sosyal ağlardan farkı nedir?
-
- Linkedin üyesi olabilmek için, her platformda olduğu gibi bir e-mail adresi ile sisteme kaydolmalı ve profil oluşturmalısınız. Temel profil bilgilerimiz dışında, kariyer özgeçmişinizi de güncellemeniz gerekiyor. En kritik özelliği profilinizin tamamlanmış olması, bu sayede aramalarda daha çok görüntülenebilirsiniz. Profilinizi ne derece tamamlamış olduğunuzu ana sayfada “Profil Gücü” alanından ölçebilirsiniz. Üye olma aşamasında adres defterinizde bulunan ve Linkedin üyesi kişileri ekleme tercihi de size sunuluyor. Takibe aldığınız kişilerle karşılıklı etkileşim halinde olmak profilinizi aktif kılacaktır. Paylaşımlarına yorum yapmak, ilgi çekici paylaşımlarda bulunmak gibi.
-
- Anahtar kelimeler ve profil başlığınız görüntülenme sayınızın artmasında önemli bir etken. Bununla birlikte kurumsal bir profil fotoğrafı da şık olacaktır ;)
-
- “Deneyim”, “Eğitim” alanları bu platform için öncelikli doldurmamız gereken alanlar. Bu alanların dışında Yetenek ve Onaylar alanı da mevcut. Yani yetkin olduğunuz konuları seçebildiğiniz ve sizi takip eden diğer kullanıcılar tarafından bu yeteneklerinizin onaylanabildiği bir yapısı da var. Mesela, telekom sektöründe çalışan bir kullanıcı, kendini telekomunikasyon konusunda yetenekli tanımlayabilir ve bir başka kullanıcı da bunu onaylayacak yorumlarda bulunabilir, bu detaylara sistemde tanımlı olan ve profilinizi görüntüleyen tüm şirketler erişebilir. Tavsiye özelliği sayesinde, haber kaynaklarında görünürlüğünüz artacaktır. Olabildiğince ağınızda referans olabileceğiniz kişilere tavsiyelerde bulunmanızı öneririz.
-
- İlgi Alanlarınızı belirlemekle birlikte, tecrübeleriniz, başarılarınız, sertifikalarınız gibi sizi net anlatabilecek tüm detayları paylaşabilirsiniz.
- Tabii ki tüm bunların yanında üyelik kısmı birçok uygulamada olduğu gibi ücretli / ücretsiz olarak ayrılıyor. Ücretsiz kullandığınızda bazı kısıtlamalar mevcut. Ücretli üye olmak 25 dolardan başlamakta.
Linkedin’de gizlilik
- Gizlilik ayarlarından da bahsetmek gerekirse, sizin izin verdiğiniz ölçüde profiliniz görüntülenebiliyor. Başkalarının profilini görüntülediğinizde, karşı tarafın sizi nasıl görebileceğini de belirleyebiliyorsunuz. Buradaki seçenekler “Anonim, … şirketinde çalışan biri ya da direk isim-soyisim sizi görüntüledi” şeklinde oluyor. Sizi görüntüleyenleri görebilmeniz için ise, ücretli üye olmanız şart.
Ayrıca;
-
- Çoğu uygulamada olduğu gibi bildirimlerinizi de yönetebiliyorsunuz, ağınızı takip edebilmek ve aktif bir kullanıcı olabilmek için bildirimlerinizi açık tutmanız ve takip etmenizi öneririz.
-
- Farklı hesaplar oluşturup, hesap yönetimi alanında hesaplarınızı birleştirebiliyor ya da hesabınızı kapatabiliyorsunuz.
-
- Linkedin üzerinden mesajlaşmak da yeni eklenen özelliklerinden. Takipleştiğiniz kişilerle mesajlaşabilir, takip etmediğiniz kişilerle mesajlaşmak için yine ücretli üye olmak gerekiyor.
-
- İlgi alanınıza giren şirketleri takibe alıp, bu şirketlerin faaliyetlerini görüntüleyebiliyorsunuz. Bu sayede keşfet alanında bu şirketlerle ilgili ilanlar da size sunuluyor.
-
- Direk yeni iş fırsatları bulma amaçlı kullananlar için “İş İlanları” alanı mevcut. Bu alanda sizin profilinize uygun ilanlar sergileniyor, ayrıca siz de anahtar kelimelerle arama yapabilirsiniz. Tabi daha uygun ve daha fazla ilana ulaşmak için yine ücretli üye olmak şart.
- Erişilebilirliğinizi artırmak adına profilinize sosyal medya hesaplarınızı bağlayabilirsiniz.
Uygulamayı aktif kullanarak mevcut iş ağınızı genişletebilir, yeni fırsatlarla karşılaşabilir ve ilgilendiğiniz firmalardaki gelişmeleri yakından izleme şansını yakalayabilirsiniz.