Facebook’ta kanmamanız gereken 5 paylaşım

Her gün onlarca farklı amaçla paylaşılmış iletiyi ana sayfamıza çıkaran Facebook, bir de yalan-yanlış dolaşan iletilerle dolu malesef! En çok paylaşılan, aslında arkasında başka niyet olan paylaşımları sıraladık.

Facebook’ta kanmamanız gereken 5 paylaşım

Peki bu iletilerin amacı ne? Amaç sizi bir siteye yönlendirmek ve o sitenin trafiğinin artmasını sağlamak olabilir, Facebook sayfasının etkileşimini arttırmak olabilir, ve en önemlisi siz ziyaretçilerden bilgi toplamak olabilir.

Bunlardan en zararsızı o Facebook sayfasının daha çok yorum alarak etkileşiminin artmasını sağlamaya çalışanlar diyebiliriz, yani ekmeklerine yağ sürmüş olursunuz ama o kadar. Hele ki arkadaşlarınızı etiketlemenizi isteyen mesajlar, arkadaşlarınıza uyarı mesajı gideceğinden bunu daha da katlar. Bir de test çözümü gibi, ‘Gördüğün sayı kaç?’ gibi tıklandığında sizi bir başka siteye yönlendiren iletiler vardır ki, bunlar sayesinde hem o sitenin trafiğini artırmış oluyorsunuz hem de ‘Facebook ile bağlan’ gibi, ‘yaşını/mail adresini gir ve sonucu gör’ gibi bilgi talepleriyle veri toplanmasını sağlıyorsunuz. Unutmayın ‘Facebook ile bağlan’ seçeneği her zaman karşı tarafa bir takım imkanlar sunar, herkese açık bilgilerinizin ve arkadaş listenizin paylaşımına imkan tanıması gibi.

1- ‘Uzman görüşü’ adı altında isimsiz uydurmacalar. Dikkat ederseniz isim yok, öne sürülen bilginin bir dayanağı yok,vesaire. Çünkü burada asıl amaç bu gönderinin tıklanması, insanların arkadaşlarının isimlerini etiketlemeleri ve böylelikle onların da görmesinin (ve muhtemelen paylaşımının) sağlanması. Bunu yaptığınızda sadece o sayfanın etkileşimine katkıda bulunmuş olursunuz, dostunuza mesajınız var ise neden bu görseli kullanasınız?

1918601_177568165962643_1167844906868944157_n

facebook-e

2- Test görünümlü aldatmacalar. “Hangi sayıyı görüyorsun?” “Bu resimde kaç kare var?” “Bu fotoğrafta ufoyu görüyorsan tıkla” gibi, asıl amacı size bu görseli tıklatmak olan, dolayısıyla sizi hooop başka bir siteye yönlendiren bu tarz paylaşımların içerikleri de, tıkladığınızda karşınıza gelecek olan sözde bilgi de, sıradandır, sabun köpüğüdür.

fb-fake

facebook-g

facebook-k

facebook-f

3- Din ve duygu suistimali yapanlar. Kullanılan görseller genellikle internetten bulunmuş görsellerdir, ne yazık ki en çok çocuklar bu işe alet edilir. ‘Amin yaz’ gibi, ‘Beğen ve sevap işle’ gibi mesajlar verilir asıl amaç yine yorum sayısını ve paylaşımı arttırmaktır. Aynı şekilde bazen de, ‘HER BİR LIKE İÇİN FACEBOOK 1$ BAĞIŞLIYOR’ gibi tamamen asılsız paylaşımlar da görmekteyiz. amin

facebook-h

4- ‘Mesaj kaygılı paylaşım’ tadında spamler. Görsel güzel, mesaj güzel, ancak ilgili kurumlar işin içinde olmadan yapılan paylaşımlar bir yere varır mı tartışılır! Bu örnekteki görselin kullanıldığı 4-5 farklı mesajlı ileti gördük Facebook’ta mesela. Hepsinin iletisi farklıydı. Bu başlığa uygun yapılan paylaşımların en başında bir de futbol taraftarlarına yönelik görseller geliyor, ‘Bu görseli 500bin Fenerli’ye ulaştıralım’ gibi..

12141638_1733595423542300_6933790111021936662_n

facebook-i

5- İlginç Facebook beyanatları. Sayfanızda kopyala/yapıştır şeklinde paylaşmanızın önerildiği, aslen hiç bir işe yaramayacak olan paylaşım türleri. Bunlardan yakın zamanda çok paylaşılanlardan biri aşağıdaki gibiydi. Bu mesajın anlamsızlığı ile ilgili bir yazıya bu linkten ulaşabilirsiniz. Facebook üyesi iseniz, sitedeki haklarınız ve işleyişe ait onaylamış olduğunuz anlaşma metnine bu linkten ulaşabilirsiniz.

Facebook’ un yeni kullanım koşullarına cevaben, tarafıma ait her tür kişisel bilgi, görsel, karikatür, resim, fotoğraf ve videonun telif hakkının (Berner Konvansiyonu uyarınca) bana ait olduğunu beyan ederim. Bunların ticari kullanımı için daima benim onayım gerekli olacaktır!

Mevcut tebliğ uyarınca bunların ifşası, kopyalanması, dağıtılması, yayımı ya da bu profil ve/veya içeriği temel alınarak aleyhime diğer herhangi bir faaliyette bulunulmasının kesinlikle yasak olduğunu Facebook’a bildiririm. Bahse konu yasaklar, Facebook’un yönlendirmesi ya da kontrolü altında çalışan personel, öğrenciler, temsilciler ve/veya diğer her tür çalışan için de geçerli olacaktır. İşbu profil içeriği özel ve gizli bilgi niteliğinde olup, gizliliğimin ihlali yasalar kapsamında cezai işlem gerektiren bir durumdur.
(UCC 1 1-308-308 1-103 ve Roma Yönetmeliği).

(Facebook, sermayesi halka açık bir şirkettir. Tüm üyelerin buna benzer bir bildirimi profillerinde yayınlamaları önerilir. İsterseniz bu bildirimi kopyalayıp duvarınıza yapıştırabilirsiniz. Bu tür bir bildirimi en az bir kez yayınlamamanız halinde, fotoğraflarınız ve profil durum güncellemeleriniz de dahil olmak üzere profilinizde yer alan öğelerin kullanımına zımnen onay vermiş olursunuz.)

One thought on “Facebook’ta kanmamanız gereken 5 paylaşım

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.