Nedir bu instagram algoritması ?

Instagram algoritması 2018 değişiklikleri

Instagram algoritması dönem dönem değişiyor. Kullanıcılar olarak her seferinde alışmakta güçlük çekiyor, hatta bolca söyleniyor ama eninde sonunda kabul etmek durumunda kalıyoruz. 2018 algoritma güncellemesi, öncekilere nazaran baya hissedilir değişiklikler getirdi. Öyle ki Instagramı sadece hoşça vakit geçirmek için kullanan bir kullanıcı bile ‘Ne oldu bu Instagram’a?’ diye sorar oldu son güncelleme ile. Önceki değişimlerden büyük farklılıklarla ayrılan özellikleri madde madde sıralayacağız aşağıda. Ama önce algoritma neymiş, ona bakalım.

instagram algoritmasıAlgoritma ne demek?

Algoritma, bir problemi çözmek veya bir amaca ulaşmak için tasarlanan yol ve bu yolda sonuca ulaşmak için tanımlanan tüm adımları kapsayan işlem kümesidir. Bilgisayar biliminde olaya baktığımızda, “başlangıç”tan başlayıp, “son” da nihayetlenen bir işlemin içindeki tüm adımlar, bir algoritmadır.

Instagram algoritması değişti. Neleri yapmalı neleri yapmamalı?

  • Sihirli sayı 10! %10 efsanesi doğru. Bundan böyle yeni bir paylaşım yaptığınızda takipçilerinizin sadece %10’una sunulacak görsel. Onların reaksiyonları doğrultusunda diğer takipçilere de gösterilecek veya gizlenecek.
  • Eğer hesabınızı profesyonel amaçlı kullanıyorsanız, ‘iletişim hesabı’na geçmeniz yararınıza olacak.
  • Tepkileriniz önem kazanıyor. Biri yorum mu yazdı, yoruma yanıt yazarsanız sizin yararınıza. Yorumları yanıtlayın, hiç olmazsa en azından özelikle ilk 1 saat içerisinde beğeni yapın.
  • .bot’lar tarafından otomatik gönderilen ‘Harika’, ‘Müthiş!’, ‘Bayıldım’ gibi yorumlar etkileşim olarak sayılmayacak. Biliyorsunuz bu yorumlar o gönderide kullanılan #’ler ile geliyor. Sizin bilginiz dışında etkileşiminizi ‘spam’leyebilirler. Bu tarz hesapları engellemeniz yararınıza.
  • Hikayeler öne çıkıyor! Instagram Story kısmı bu dönemde daha önem kazandı. Görseliniz takipçilerin önüne düşmese bile story kısmı dikkat çekiyor. İlgi çekici, yönlendirici story paylaşımları yapmayı ihmal etmeyin.
  • Kalp, gülücük,  gülen surat. Bu tek ya da yanyana 3-4 tane sıralanmış emojili yorumlar, yorum sayınızı arttırsa da etkileşim sayılmayacak. Arkadaşlarınızdan en az 4 kelimeli yorumlar yapmalarını isteyebilirsiniz. Evet 4!
  • # sorunsalı. Kimi bir paragraf hashtag dolduruyor, kimi sürekli hep aynı hashtag’i kullanıyor. İkisi de doğru değil. İlk yıllarda 30 # paylaşılırdı -ki hala buna hakkınız var-, sonra ‘sihirli sayı 11’ oldu. Şu an idealinin 4-5 # olduğu belirtiliyor.
  • Sürekli aynı # bulutunu kullanmayın. Her gönderinizde aynı etiketleri kullanmak , hesabınızın spam olarak algılanmasına sebebiyet verebiliyor. ‘Spam olarak algılanırsa ne olur?’ diye sorarsanız; ‘gösterimi gölgelenir’ diye açıklayalım bunu. Ban’lenir yani. Sabit etiketleriniz de olsun ama yanına eklediklerinizi görsele göre değiştirmeyi düşünün.
  • Popüler #’lerden kullanmak kötü değildir. Ancak hepsini birarada kullanmak yine yukarda anlattığımız soruna sebep olabilir. Popüler, en sevilen etiketlerden, seçtiğiniz 5 tanelik etiket öbeğinize ekleyebilirsiniz.
  • “Görsel altı yorumum temiz olsun, etiketleri alt yoruma ekleyeyim” Bu artık geçerliliğini yitirdi. Etiketleri ilk paylaştığınız metne eklemelisiniz. Yorum kısmındaki etiketler aramada görünmeyecek.
  • Paylaşım yaptıktan sonra ilk 24 saat düzenlememeye (edit) özen gösterin! İmla hatasını bile düzeltmek için değiştirseniz, gönderinin gösterilme sıklığını düşürebilirsiniz. Editleme, silip yeniden yayınlama vs spam etkisi yapıyor.
  • Instagram kullanıcı eğilimlerini merak ediyor. Yeni özelliklerden biri olan ‘etiket takip etme’ özelliğini kullanın. İlgilendiğiniz #’leri takip edin, aktif bir kullanıcı olun ve görünürlüğünüz artsın.
  • Bitirirken şöyle diyelim mi; Instagram’da ne kadar verirsen o kadar alırsın. Ama kararında olmak kaydıyla!

Bu kadar instagram demişken bizi de takip etmeyi unutmayın :) Buradayız.

Yorumlarınızı aşağıya bekliyoruz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.