Ice bucket challenge nedir?
Tüm dünyada sosyal medyanın tüm kanallarını sarmış bir hashtag var; #icebucketchallenge! Nereyi açsanız karşınıza elinde bir kova, buz gibi suyu kafasından aşağı döken bir ünlüye rastlıyorsunuz. Peki bu ilginç ve etkili kampanyanın amacı nedir?
Ice bucket challenge nedir?
ALS hastalığına dikkat çekmek ve bütçe yaratabilmek amacı ile başlatılmış bir kampanyadır. Ice bucket (buz kovası) ve challenge (meydan okuma) anlamına geliyor. Kendine meydan okunan kişi başından aşağı buzlu su döküyor, döktüğü taktirde 3 kişiye meydan okuma hakkı kazanıyor. Dökmeyi reddederse hastalık için 100$ bağışta bulunuyor. Elbette bu rakam sembolik olsa da sadece bir kaç gün için 10milyon dolar bağış toplandığı bildirildi. Meydan okuma bu hızla yayılırsa, rekor bağış toplanacağı öngörülüyor.
Kampanyanın bu kadar kısa sürede bu kadar etkili olmasının sebebi meydan okunan kişinin bir kova suyu başından aşağı döktüğünü ispatlamak için bu anı fotoğraflaması, videoya çekmesi ve bunu sosyal medyada paylaşması gerekliliğinden kaynaklanıyor.
Justin Timberlake, Britney Spears, Justin Bieber gibi isimlerin fotoğraf ve video görüntüleri internette çılgınca paylaşılıyor. Başından aşağı bir kova buzlu su döken Justin Bieber’in meydan okuduğu kişilerden biri Başkan Obama. Ellen deGeneres de Bieber’ın meydan okuduğu isimlerden. Başkan Obama bundan önceki meydan okumalara bağış yaparak karşılık verdi.
Siz de sosyal medya ve youtube’da ilgili videoları merak ettiyseniz #icebucketchallange hashtagini kullanabilirsiniz.
ALS hastalığı nedir?
Amyotrofik lateral skleroz (ALS), aynı zamanda motor nöron hastalığı olarak da anılan, merkezi sinir sisteminde, omirilik ve beyin sapı adı verilen bölgede motor sinir hücrelerinin (nöronlar) kaybından ileri gelen bir hastalıktır.
Zihinsel fonksiyonların ve beynin zarar görmediği hastalıkta, kaslarda güç kaybı oluyor ve kişinin hareketleri erken yaşta kısıtlanıyor. Hastalığın en ünlü ismi şüphesiz İngiliz fizikçi Stephen Hawking’dir.
Vikipedia’dan ALS ile ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz burayı tıklayabilirsiniz.