Farkyaratan Eğitim Zirvesi
Farkyaratan Eğitim Zirvesi çocukların 21. yüzyıl yaşam becerilerini destekleyen ve daha iyi bir dünya için her birinin ‘fark yaratan’ bireyler olabilmesine imkan tanıyan yeni bir eğitim paradigması öneriyor. Böyle bir eğitimin mümkün olduğuna inanan insanları bir araya getirerek beraber düşünmeye ve çalışmaya davet ediyor…
Bu amaçla yola çıkılan zirvede, Teknolojik Anneler olarak yer almamamız düşünülemezdi. Yalnız değildik; onlarca öğretmen, eğitimci, veli, ve gönüllü, Sabancı Vakfı’nın desteklediği ve evsahipliği yaptığı zirvede buluştuk bir pazar günü.
Tek tek zirvede yer alan oluşum ve organizasyonları tanıtmadan önce tüm konuşulanlardan altını çizdiklerimizi paylaşalım;
* Her birey toplumda fark yaratabilir. Bireyin fark yaratabilmesi için becerilerini geliştirebileceği, uygulayabilmesi içinse gereken özgürlüğün tanındığı bir dünya hayal ediyoruz.
*Çocuk nedir, ihtiyaçları nelerdir, neyi ne kadar kaldırabilir… Çocuğu ve ihtiyaçlarını merkeze koyarak, sınıf düzeninden eğitim saatlerine, tüm bakış açımızı değiştirmeliyiz.
*Ezbere dayalı öğretim yerine, çocuğun merak edip araştıracağı, sebep/sonuç ilişkisini gözlemleyebileceği ve dolayısıyla deneyimleyerek öğrenebileceği sistem üzerinde çalışmalıyız.
*Hiyerarşiye son vermeli, değişimin kendisi olmalıyız.
*Gücün çocukların elinde olduğunun hissettirerek tutku duymalarını sağlamalıyız.
*Eğitimi politik yönetimlerin şekillendirmesine imkan tanımamalıyız.
*Çocuklarımıza sorumluluk vermeyip, onlara demokratik davranmayıp onlardan öyle olmalarını bekliyoruz. Bunu tam tersine çevirip (*flip the system) tabanında demokratiklik yatan, sorumluluk veren, empatiyi öğreten ve destekleyen, sağlıklı bireyler yetiştiren sisteme dönüştürmeliyiz. (*Flip the system: Aynı isimli kitabın yazarı Jelmer Evers’a göre, dönüşümün merkezinde öğretmenler olamlıdır.)
*#ChangemakerEd hareketi büyüyor, destek görüyor. Genç eğitmenler yalnız olmadıklarını bilmeli, öncü olmalı, birlikte hareket etmeli. Dünya, eğitimde değişime bu kadar aç olduğu bir dönem görmemiştir.
Çocuklarımızın geleceği için, değişimin parçası olmak, #farkyaratan olmak istiyorsak şimdi tam zamanı!
BBOM Başka Bir Okul Mümkün Derneği
BBOM, çocuk haklarını hayata geçiren, çocukların kendi potansiyellerini gerçekleştirmelerini sağlayan, katılımcı demokrasiyle yönetilen, ekolojik dengeye saygılı ve ticari kar amacı gütmeyen topluluk okullarının kurulması ve ülke çapında yaygınlaşması için çalışmakta.
Yani BBOM okullarında okul isminden logosuna kadar çocuklar karar alımında etkili olabiliyor, veliler çocukları okula ‘getir-götür’den çok daha fazlası için elini taşın altına koyuyor, çocuklar sağlıklı -hatta kendi yetiştirdikleri- ile besleniyor, eşit ve saygı duyularak eğitiliyorlar. BBOM Derneği’nin bu amaçları uygulamaya geçirdiği 3 okulu var. Ankara’da Meraklı Kedi, İzmir’de Renkli Orman, Bodrum’da Mutlu Keçi okulları. İstanbul, Çanakkale, Kaş, Eskişehir için çalışmalar devam ediyor.
BBOM okul açma girişimiyle kalmıyor, bu modelin geliştirilmesi için araştırmalar, tanıtımlar, seminer ve etkinlikler düzenliyorlar. Bugün onbinlerce gönüllüsü ve destekçisi olan hareketin toplumsal bir harekete dönüşmesi bizim de en büyük dileğimiz.
www.birbaskaokulmumkun.net
ASHOKA
Ashoka Organizasyonu, 35 yıldır girişimcilere öncülük ediyor; dünyanın önde gelen sosyal girişimcilerini buluyor ve onları kendi sosyal ağıyla buluştutuyor. Bu da 3000 kişi ve 85 kişiye yayılan bir ağ demek, böylelikle tek başlarına ulaşamayacakları desteğe ulaşılması platform aracılıyla kolaylaşıyor. Ashoka’ya göre “Karşı karşıya olduğumuz toplumsal sorunları çözmek için hepimizin farkyaratması gerekiyor”
turkey.ashoka.org
CENTER FOR INSPIRED TEACHING
Aleta Margolis, yenilikçi öğretmen yetiştirme modulü geliştirmiş ve eğitim sistemini dönüştürmeyi hedefliyor. Eğitimde, öğretmenlerin ve bakış açılarının, yaklaşımlarının her şeyden daha önemli olduğunu savunuyor. ‘Bilgi sağlayıcı’ olmakla kalmamaları, sorgulamaya, araştırmaya teşvik eden eğitimciler olmaları için deneyimlerini paylaşıyor. Aleta’ya göre çocuklara neyi bilmeleri gerektiğini biz söyleyerek öğretemeyiz.. Asıl onlara nasıl düşüneceklerini öğretebildiğimizde sonuç kalıcı olur.
Geri bildirim: Farkyaratan Eğitim Zirvesi | Budamedya