Çocuğunuza evde kodlama öğretmek
Kabul edelim çocuklarımız için her şeye sahip olmak istiyoruz. Öte yandan her şeyi çok hızlı tüketiyoruz! E markalar, işletmeler hatta eğitim kurumları da bu zaafımızı çok iyi biliyorlar. Hal böyleyken “kodlama kursları” da piyasada yerini almakta gecikmedi. Bu tarz kursların neler olduğunu, içeriklerinde neler öğretildiğini (en azından öğretilmesinin amaçlandığını) burada anlatmıştık. Bu tarz kurslar yakınınızda olmayabilir, buna ayıracak bütçeniz olmayabilir ya da fikren kurstur, hocadır vakit ayırmak istemiyor olabilirsiniz. Size bir haberimiz var; kodlamayı evde kendiniz de çocuğunuza gösterebilirsiniz. Çok da güzel yaparsınız, ‘Nasıl?’ına gelince..
EVDE KODLAMA EĞİTİMİ
- Başlarken;
Öncelikle bir kaç dakikanızı ayırıp daha önce paylaştığımız KODLAMA NEDİR yazımıza göz atın. Kodlama ne demek, kodlamaya başlama yaşı kaç, vb detayları yazıda bulacaksınız.
2. Kodlama için gerekli teknik ekipman
Kodlama mantığını öğrenmek (ve öğretmek) için illa ki bilgisayara tablete ihtiyacınız yok! Çok yakından bildiğiniz sıralama kartları bu işe yarayabilir örneğin. Kodlamada çocuklara temel olarak sebep-sonuç ilişkisini anlatmaya çalışıyoruz dolayısıyla onlara göstereceğimiz ve sıralamalarını isteyeceğimiz örneğin; arı-çiçek-petek-bal görselleri de bir kod dizimi sayılabilir! Bu doğrultuda örnekleri çoğaltabilir; kağıtsız, kalemsiz, internetsiz programlama mantığını anlatmaya başlayabilirsiniz.
Bilgisayarsız kodlama çalışma örneği:
Tohum ekiyoruz. Malzemelerimiz; saksı, toprak, tohum, su. Önce gerçekten tohumu ekin birlikte. Sonra Küçük kağıtlara çizdiğiniz (veya dergilerden kestiğiniz) sembolik resimlerden yaptığınız işlemi sıralamasını isteyin. toprak > tohum > toprak > su > güneş > fide. 6 resim alt alta geldi mi? Tebrikler, çocuğunuzla 6 satır kod yazdınız. Örnekleri çoğaltabilirsiniz. Araya alakasız görseller ekleyip, sıralamayı karıştırıp düzeltmesini isteyebilirsiniz. Yani birlikte ‘bug‘ları (yazılım hataları) temizleyebilirsiniz!
3. Önce kendimiz öğrenelim
Sosyal medya araçlarını kullanabildiğinize, şu an bu sayfada olduğunuza göre sadece bir kaç saat dikkatinizi ayırıp örnekleri kendi kendinize çözerseniz, çocuğunuzla kodlama yapabilecek duruma gelebilirsiniz. Zaten sonrası hep pratik ve hep birlikte öğrenme. Öğrenmek, her gün yeni bir detay keşfetmek bitmiyor…
4. Hazır kaynaklar
İnternetten faydalanın, bulduğunuz uygulamaları öncelikle bir kaç dakikanızı ayırıp kendiniz deneyin. Daha sonra çocuklarla çalışın. Takıldığınız yerde, yanıtı bilmediğinizde sorun yok! ‘Birlikte bakalım’ diyebilirsiniz.
EVDE KODLAMA İÇİN YARDIMCI OLABİLECEK KAYNAKLAR :
Aşağıdaki linkteki Hour of Code etkinlikleri Türkçedir, mutlaka göz atın. Çocuğunuzla birlikte yapabileceğiniz çok çeşitli seviyelerde etkinlik bulabilirsiniz;
4 – 6 yaşta başlamaya uygun Scratch Jr uygulaması;
- iOS indirmek için: https://itunes.apple.com/us/app/scratchjr/id895485086?mt=8
- Android için: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.scratchjr.android&hl=tr
Lego ile kodlama
5. Ekip çalışması
Code.org sitesi der ki kodlama en güzel ekip çalışması ile verimli oluyor. En az 2, mümkünse daha çok sınıf arkadaşlarını veya komşu çocuklarını toplayın, işi beyin fırtınasına dönüştürün.
FAZLASI? Her türlü sorunuzu buradan bize ulaştırabilirsiniz.
Ya da iyisi mi gelin, Facebook‘daki dışarıya kapalı soru-cevap grubumuzda yanıtlayalım. Adresi; https://www.facebook.com/groups/teknolojikannelersorucevap/
Eşim yazılımcı olmasına rağmen oğlumuza nasıl küçük yaşlarda bu tür şeyleri öğretebilirizin cevabını henüz buldum teşekkürler❤
kodris.com bu konuda çok başarılı. Reklam olarak algılanmasın, deneyimimizi paylaşıyorum.
Kendim yazılımcı olmama rağmen, bir anne olarak çocuğuma kodlama nasıl öğretirime cevp veremiyorum. Bu tarif ettiğiniz oyun sadece algoritmanın çok çok temel mantığını anlamasını sağlar ama yazılım derya deniz bu ise temel algoritma. Çocuğu bu kadar zorlamaya gerek var mı onu da bilmiyorum. Ben 18 yaşımda öğrenmeye başladım, ilk kez 13 yaşımda bilgisayarla tanıştım ama yazılımcıyım. Yani kimse korkmasın çocuklarınız yazılım yapmak isterse zaten öğrenir, erken yaşta bu kadar yüklenmeye gerek var mı?
Geri bildirim: Uluslararası Kodlama Okulu artık Türkiye’de! – Teknolojik Anneler