Elektronik çöpler değerleniyor!
Elektronik çöpler her yerde! Eski telefonların şarjları, kullanılmayan monitörler, çalışmayan yazıcılar, mutfak robotları, hatta buzdolapları, fırınlar… Elektronik atıklar günümüzün en önemli sorunlarından biri. Tüm bu teknolojik çöpleri ne yapacağınızı biliyor musunuz?
Elektronik Çöpler
Teknolojinin hızla ilerlemesi günlük hayatımızı kolaylaştıran elektrikli ve elektronik alet ve cihazların kullanımını arttırmasının yanında “elektronik atık” sorununu doğurmuştur. Tüm bu atıkların çöpe gitmeleri yerine, geri dönüşümle yeniden değerlendirilmesinin kazanımları müthiştir;
- Doğal kaynaklarımız korunur
- Enerji tasarrufu sağlanır
- Atık miktarı azalır
- Geri dönüşümle geleceğe yatırım yapmış oluruz
AEEE nedir?
Kullanıcısı için kullanım değeri kalmayan ya da kullanılmaz durumda olan hasar görmüş, bozuk, kırık, tamir edilemez olarak görülen elektrikli ve elektronik cihaz ve aletlerin tümüne AEEE (Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyalar) denilmektedir.
AEEE’lerin zararları nelerdir?
Elektrikli ve elektronik ekipmanların bazıları kurşun, berilyum, baryum ve civa gibi çevre ve insan sağlığını tehdit eden toksik maddeler içermektedir. Bilgisayar monitörleri ve televizyonlar yaklaşık 4 kg. kurşun içermektedir. İç yüzeydeki kaplamaları ise tehlikeli atık sınıfına giren fosfor içermektedir. Çevre ve insan sağlığını tehdit eden AEEE’lerin yönetimini sağlamak amacı ile Kadıköy Belediyesi ekipleri tarafından ücretsiz olarak alınan elektronik atıklar AEEE tesisine getirilerek çeşitli parçaları kontrol edilmekte; “tekrar kullanılabilir”, “geri dönüştürülebilir” ya da “imha edilmelidir” şeklinde sınıflara ayrılmaktadır.
AEEE kapsamına giren ev eşyaları nelerdir?
Ev Aletleri
- Çamaşır makineleri
- Çamaşır Kurutma Makineleri
- Bulaşık makineleri
- Pişirme cihazları
- Mikrodalga fırınlar
- Gıda pişirici ve hazırlayıcı diğer büyük cihazlar
- Elektrikli ısıtıcılar
- Elektrikli radyatörler
- Elektrikli ve elektronik eşya tanımı kapsamındaki diğer büyük ev aletleri
- Elektrikli süpürgeler
- Halı yıkama makineleri
- Ütüler
- Tost makineleri
- Kızartma makineleri
- Kahve makineleri
- Saç kurutucu
- Duvar ve kol saatleri
- Tartılar
- Elektrikli ve elektronik eşya tanımı kapsamındaki diğer küçük ev aletleri
- Radyo ve Televizyon alıcıları
- Video kamera ve kaydedicileri
- Ses yükselteçleri
- Müzik enstrümanları
- Elektrikli tamir aletleri
Oyuncaklar, Eğlence ve Spor Ekipmanları
- Elektrikli tren ve yarış arabası takımları
- El tipi video oyun konsolları
- Video oyunları
- Elektrikli veya elektronik spor aletleri
Kadıköy Belediyesi AEEE Atölyesi
Kadıköy Belediyesi, Türkiye’de ilk kez bir yerel yönetim olarak AEEE Getirme Merkezi’ni kurmuştur. Avrupa Birliği tarafından desteklenmiş “Elektrikli ve Elektronik Ekipman Atıklarının Yönetimi Projesi”ni hayata geçmiş ve kullanım ömrünü tamamlamış her türlü elektrikli ve elektronik atıklar Kadıköy Belediyesi AEEE Atölyesi’nde geri dönüşüme kazandırılmaktadır. Yeniden kullanım ilkesine öncelik verilerek atıl ve kullanılabilir durumda olan atık bilgisayarlar tamir edilmektedir.
Elektronik atılarımızı ne yapacağız?
İSTANBUL:
AEEE ile ilgili Kadıköy Belediyesi‘ne ait tüm iletişim bilgileri aşağıdadır. Başka belediyelerimizle ilgili bilgiler buldukça yazımızı güncelleyeceğiz.
KADIKÖY iLÇESİ ELEKTRONİK ATIK GETİRME NOKTALARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ !
* Bu yazı hazırlanırken http://www.atikyonetimi.kadikoy.bel.tr/ adresinden faydalanılmıştır