Eğitici Oyunların Okul Çağındaki Çocuklar İçin Önemi
Çocuklar oyun oynarken kuralları kendisi koyabilir ve oyuna konu olan tüm cisimleri yönetme sorumluluğunu alır. Bebekler mamasını yemeli, anne oyuncaklar yemek pişirmeli, arabalar belirli bir çizgiyi yol olarak kullanıp takip etmeli, yapbozlar bir eve veya dinozora dönüşmeli…
Dolayısıyla çocuklar için oyun: Gözlemlediği, duyduğu veya uyguladığı faaliyetleri yorumlayıp tıpkı bir deney gibi hayal gücüyle yeni bir dünyaya aktarması, yani yeniden yorumlamasıdır. Oyun oynarken, fiziksel ve zihinsel enerji sarf eden çocuklarda sağlıklı büyüme, kas gelişimi ve zekâ gelişimi meydana gelir. Hatta mental(zihinsel) gelişimin en önemli aracı OYUNdur.
OKUL ÇOCUKLARI İÇİN DE ÇOK ÖNEMLİ!
Aslında oyun, hem çocukların hem de yetişkinlerin ihtiyaç duyduğu bir araçtır. Mesela spor başlığı altında futbol da bir oyundur. “Bugün oynanan maçta hiç gol olmadı…”
Çocuklar okul hayatına başlayana kadar neredeyse hiç sorumluluk almadan büyürler. Okul çağı itibariyle evde yapılması gereken ödevler, okulda çözülmesi gereken sorular, kendisinden başarı bekleyen aile ve eğitmenler çocuklar için en yeni ve en ciddi sorumluluklardır. Daha öncesinde hiç bu kadar ciddi sorumluluk altına girmemiş çocuklarda bir miktar sıkılma, endişe veya okuldan uzaklaşma isteği gözlemlenebilir. Eğitimciler bu gibi olumsuzlukların önüne geçebilmek için eğitsel oyun yöntemlerini sık sık tercih etmektedir.
Oyun hamuru, fasulye, abaküs gibi oyuncağa benzeyen gelişim araçları çocukların ilgisini çekerken ilerleyen yaşlarda karşılaştıkları deney tüpleri, teraziler, döner küre(minyatür dünya) ve benzeri araçlar da aslında birer oyuncaktır. Uygulamalı eğitimlerin başarısı da tam olarak burada gizlidir. Eğitime konu olan araçların çocukların gözünde oyuncak gibi algılanması derslere olan ilgiyi mucizevi bir şekilde arttırmaktadır.
HANGİ OYUN veya OYUNCAKLAR DAHA FAYDALI
- Mekanik olarak parçaları bir araya getirmeyi gerektiren oyunlar/oyuncaklar (yapboz vb.)
- Hafıza gerektiren oyun/oyuncaklar (kart-görsel eşleştirme vb.)
- Birkaç adım sonrasını hesaplamayı veya analitik düşünmeyi gerektiren oyun/oyuncaklar (Satranç vb.)
- Hayal gücü gerektiren oyun/oyuncaklar (Araba, bebek, robot vb.)
- Ailece veya birkaç arkadaş gerektiren, sosyalleşme ve iletişim sağlayan oyunlar (nesi var? Saklambaç vb.)
- Mantık yürütmeyi gerektiren oyun/oyuncaklar (tetris, atari, PC oyunu vb.)
ANNE-BABALAR DİKKAT! BURASI ÇOK ÖNEMLİ
Çocukların fiziksel ve mental gelişimleri için oyunların etkisi bilimsel araştırmalarla da kanıtlandıktan sonra aileler özellikle eğitici etkisi olan oyun/oyuncakları tercih etmeye başladı.
Fakat gözden kaçırılan çok önemli bir detay var. Günümüzde artık cep telefonu ve tabletler de çocuklar için birer oyuncak. Evet, bizim için iletişim aracı olsa da onlar için sadece bir OYUNCAK. Hatta öyle bir oyuncak ki, yasaklamanın kesinlikle çözüm olmadığı, aksine çağımızın gerektirdiği bir teknoloji bu.
“Çocuk gelişim uzmanları, teknoloji çağında yaşayan bir çocuğa teknolojiyi yasaklamak yerine kontrollü ve bilinçli kullandırmak gerektiğinin altını önemle çiziyor.”
Peki ama nasıl? Bir eğitim danışmanı ve ebeveyn olarak ben de bu konuda çok araştırma yaptım.
TUBİTAK desteği ile geliştirilen MentalUP uygulaması, tam da bu makalede bahsettiğim gibi eğitici oyunları çocuklar için çok eğlenceli hale getirip teknolojik cihazların verimli kullanılmasını sağlıyor. Bu amaçla üretilen MentalUP online beyin egzersizleri uygulamasına Yıldız Teknik Üniversitesi de destek verdi ve hatta ürünün çocuklar üzerindeki olumlu etkisi gözlemlenerek MentalUP’a PEDAGOJİK ÜRÜN SERTİFİKASI verildi.
“Benim için güvene dayalı bu kadar unsur fazlasıyla yeterli”
Çocuğunuz telefonda şeker patlatmak, konuşan kedi ya da papağanı dövmek yerine bu egzersizleri tıpkı bir oyun gibi kullanarak hem derslerdeki başarısını arttırabilir hem de sözel, sayısal, görsel zeka potansiyeli gelişimi sağlayabilir. Detaylı bilgi için kesinlikle inceleyin: www.mentalup.net
NOT: Bir miktar indirim kuponum var. Çocuğunun adını ve doğum tarihini (sadece bu bilgi yeterli) bana mail atan okurların bir kısmına %20 indirim sağlayan kod verebilirim. Sınırlı olduğu için herkese yardımcı olamayacağım ama zaten üyelik bedeli yaklaşık bir oyuncak parası kadar makul. Bence değer…
Bünyamin Kapıcıoğlu | Eğitim Danışmanı | bunyaminkapicioglu@gmail.com