10 Adımda Çocuklar İçin Doğru Uygulama Seçimi

cocuklar-icin-uygulamaBlogumuzun ismi tesadüf değil elbet, sırf merakımızdan her gün onlarca uygulama inceliyoruz! Yüklüyoruz, deniyoruz, beğenmezsek siliyoruz. Ve anne gözüyle baktığımızda bir uygulamanın kaliteli olup olmadığını, çocuğa bir şeyler katıp katamayacağını kısa sürede anlayabiliyoruz artık.

Şimdi aktaracağımız başlıklara dikkat ederseniz, siz de doğru uygulamaları kendiniz seçebilirsiniz. Doğru seçim cidden her şeyden önemli… Zaten çocuklarımızı tutabildiğimiz kadar dijital oyunlardan uzak tutmaya çalışıyoruz; bari onlara tanıdığımız bu ‘kısıtlı’ sürede maksimum verim alabilecekleri uygulamalar seçebilmiş olalım ki, eksiyi artıya çevirmiş olalım, diyoruz.

Şu an gerçekten ister akıllı telefon, ister tablet için olsun çocuklar için geliştirilmiş çok başarılı uygulamalar var, bunlar belli başlı gruplara ayrılmış durumda. Google Play‘de veya Appstore‘da uygulamalar arasında biraz dolaştıktan sonra sizler de kendi yönteminizi bulacaksınız. Biz burada öncelikle seçimlerinizi neler etkilemeli, onları sıraladık;

10 Adımda Çocuklar İçin Doğru Uygulama Seçimi 

 1- Yaş grubunu doğru seçin

Kesinlikle çocuğun yaş grubuna hitap eden uygulamayı seçin, fazla kolay veya fazla zor olmasın. Zaten her uygulamanın kendi içinde de zorluk dereceleri oluyor, doğru yaş grubunda kolay seçim ile başlayın örneğin.

 2- Dili belirleyin

Uygulama hangi dilde olsun, buna baştan karar vererek aramanızı daraltabilirsiniz. Birkaç dil seçeneği olan uygulamaları seçerseniz, farklı farklı oynayarak daha çok verim alırsınız. Sevdiğiniz güvendiğiniz bir oyunun dil seçeneğini değiştirerek, çocuğa farklı deneyim sunabilirsiniz.

 3- Uygulamayı kim yapmış? dikkat edin

Bir uygulamayı çok sevdiniz, çok kaliteli buldunuz diyelim. AppStore’da o geliştiricinin sayfasına gidin ve başka ne uygulamalar yapmışlar, görün. Aynı kategorideki diğer uygulamalarının da aynı kalitede çıkma olasılığı yüksek. Önceki ve/veya sonraki çalışmalarına bakabilirsiniz.

 4- ‘Deneme sürümü’ adı üstünde, denemeniz için

Uygulama fiyatları 2,90 TL’den başlasa da, siz öncelikle ‘free trial’ yani ‘ücretsiz deneme sürümü’nü indirin ve onu deneyin. Bazen uygulamayı açıklamak için eklenen görseller ile oyun çok farklı çıkabiliyor, sürpriz yaşamayın. Yani kısaca, resimlere aldanmayın, önce deneyin, bu hak size veriliyor.

 5- En beğenilen uygulamalar! Acaba öyle mi?

Kullanıcı puanlamalarına dikkat edin! 5 yıldız almış bir uygulamayı hemen çok iyidir zannedip indirmeyin. Kaç kişi oy vermiş ona bakın. 2 kişinin 5 verdiği bir uygulama, 300 kişiden ortalama 4 almış bir uygulamadan daha kötü olabilir. Kaç kişi yüklemiş ona bakın, olumlu ve olumsuz uçlardaki yorumlardan birer tane okuyun. ‘Sahte’ yorumları kolaylıkla ayırt edebilirsiniz.

 6- Ücretsiz uygulama gerçekten ücretsiz mi?

 ‘Uygulama içi satın alım’ Bu şu demektir; oyunun bir ya da birkaç aşaması geçildikten sonra belirli bir ücret ödemeden devamı açılmayacaktır. Bazen çok ‘ucuz’ diye aldığınız uygulamalar bu şekilde astarı yüzünden pahalıya gelebilir. Açıklamaları iyi okuyun, uygulamanın ne kadarının ücretsiz olduğu açıklama kısmında mutlaka geçer.

 7– Reklamlara dikkat!

Ücretsiz yüklediğiniz oyunlar/uygulamalar içerlerinde reklam kuşağı barındırırlar. Bir uygulamanın ücretsiz sürümü yerine -denedikten sonra- 2 ya da 4 TL gibi bedeller karşılığı ücretli versiyonlarını tercih edin. Reklamlar kandırıcıdır, yanıltıcıdır, hoşlanmayacağınız içerikleri içerebilirler. Ayrıca yerleştirilmeleri o kadar kandırıcı olabiliyor ki, değil çocuklar bizler bile istemeden tıklayabiliyor, farklı sitelere yönlenebiliyoruz. Burada daha fazla bilgi isterseniz İnternette bedava yok! yazımıza mutlaka uğrayın

 8- Çocuklar için telefon veya tabletinize yükleyebileceğiniz uygulama türlerine örnekler:

E-Kitaplar / E-Dergiler

Eşleştirme / Gruplama oyunları

Sayma oyunları / Sayılar

Boyama / Resim Yapma

Yapbozlar

Devam kartları, Farklı hangisi vb.

Temalı oyunlar, meslekler

9- Tavsiye etmediğimiz oyun türleri: 

Rekabet içeren oyunlar, yarışlar.

Kahramanlık oyunları, Ünlü karakterlerin oyunları

Çevrimiçi oynanan oyunlar

Canlı sohbet içeren oyunlar

Oyun içi satın alma gerektiren ve/veya oyunun devamlılığı için sürekli ‘satın alma’ya yönlendiren oyunlar

10 – Geri bildirim yapın

Siz de, beğendiğiniz beğenmediğiniz tüm uygulamalar için bildirimde bulunun. Kötüyse tek yıldız vermekten çekinmeyin ve gerekçelerinizi yazın ki, diğer kimseler de faydalansın. İyiyse -az önce bahsettiğiniz sahte yorumlar-ile karışmayacak şekilde objektif görüşünüzü yazın. Hem o uygulama geliştiriciyi kaliteli işleri için teşvik etmiş olursunuz, hem de sap ile samanı ayırmaya çalışan diğer ebeveynlere yol gösterirsiniz.

 

4 thoughts on “10 Adımda Çocuklar İçin Doğru Uygulama Seçimi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.