Telefon beyin hücrelerine zararlı mı?

Cep telefonunu yastık altında saklamak iyi bir fikir mi?

Hangimiz yapmıyoruz ki? Gece yatarken sessize ya da titreşime alıp yastığımızın altına koyuyoruz telefonu. Her an elimizin altında olması güven veriyor. Güvende hissetmek iyi, peki ya sağlığımız?

Cep telefonları ne kadar zararlı? Beynimize etkileri neler? Okuduklarımız şehir efsaneleri mi, doğruluk payı var mı?

Yakınında telefonla uyumak zararlı mı?

Bilim adamları, fizikçiler, ürün geliştiriciler, meraklılar.. herkes araştırıyor, verilen cevap ‘Zararlarının etkilerini yıllar sonra anlayacağız’. Ancak kesin olan bir gerçek var; cep telefonları az da olsa elektromanyetik radyasyon yayıyor ve radyasyon kansere sebep oluyor. Düz mantık yürüttüğümüzde cep telefonu kansere sebep olur diyebilir miyiz?

Telefonlarımızın yaydığı kablosuz sinyaller sayesinde sürekli üzerimizde radyasyon taşıdığımızı düşünelim. “Bu sadece yastık altında saklamakla ilgili değil, ancak yastık altında tuttuğunuzda başınızı direk etkiliyorsunuz” diyor uzmanlar. Baş ağrıları, boyun ve kas ağrıları, uyku kalitesinde düşme, dolayısı ile dinlenmeden uyanma, bunlar uzmanların hem fikir olduğu yan etkiler. Ancak telefon ve beyin üzerinde etkilerini birebir önümüze serebilen, daha doğrusu ‘çürütülmeyen’ bir veri hala yok. Sadece World Health Organization – Dünya Sağlık Örgütünün ‘Cep telefonları kanserojen olabilir’ açıklaması var.

Ölümcül olabilecek bir kaza modeli de telefonların aşırı ısınmadan patlaması, yanması. Son bir kaç yıldır yastık altında aşırı ısınıp patlayan cep telefonu haberleri gördük; yastık yanması, yatak ve çarşafların yanması, hatta bir kişinin (24) tenine değen yerin yanması gibi. Çocuğunuzun başının altında meydana geldiğini düşünün, ürkütücü!

Peki riski almaya değer mi?

Anne gözüyle tavsiyemiz, bunları yapın;

  • Telefonunuzu alarm olarak kullanıyorsanız uçak moduna getirin, böylelikle wi-fi’yi kapatın. Ya da eski usul saat koyun başucunuza!
  • İlla yanınıza almak istiyorsanız uzağınıza koyun.
  • Telefonla çok sık ve uzun konuşuyorsanız kablolu kulaklıkla veya bluetooth kulaklıkla kullanmayı tercih edin.
  • Kısa konuşmalar yerine mesajlaşmayı tercih edin.
  • Telefon ve tabletlerin ışığı beyninizi uyarır ve uykunuzu kaçırır. Karanlıkta, ‘Bir kez daha bakayım’ dedikçe uykunuzu ertelersiniz, melatonin salgılanması azalır, uykuya geçmeniz gecikir.
  • Çocuklar ve cep telefonu ile ilgili yeterli veri ve açıklama yok ancak kafataslarının daha ince ve başlarının daha küçük olduğunu düşünürsek; siz en iyisi çocukları cep-telefonundan olabildiğince uzak tutun. Tablet vb oyunları da yine uçak modunda oynamalarına izin verin.

One thought on “Telefon beyin hücrelerine zararlı mı?

Yorumlar kapatıldı.