Yeni başlayanlar için Bitcoin
Bugünlerde nereyi açsanız bir haberine rastlıyor, ‘Bitcoin madenciliğine girdim’ lafları, ‘BTC kuru kaç?’ sorularıyla karşılaşıyoruz. Bir anda gündeme düşen Bitcoin nedir?
Yeni Başlayanlar için Bitcoin
Ne paralar gördüm, aslında hiç yoktular! Bitcoin yeni nesil bir para birimi. Ancak herhangi bir banka, resmi kuruluş, ülke, kurum vb ile ilişiği olmayan, elektronik para. Arada bir otorite veya banka olmadan nasıl çalışıyor diyorsanız, işte bu noktada teknoloji devreye giriyor. Tüm işlemlerin yönetimi ve dağıtımı ağ tarafından idare ediliyor.
Sistem açık kaynaklı, ücretsiz bir yazılım. Her açık kaynaklı yazılım gibi tasarımı halka açık. Tasarımı halka açık olduğu gibi tüm veri hareketleri de halka açık. Yapılan her bitcoin işlemi depolanıyor ve ağda yerini alıyor, isteyen herkes tüm işlemleri görebiliyor. Fakat yanlış anlaşılmasın; kimlik bilgileri gizli, sadece işlem adresleri görünüyor.
Bu sanal para kendine has birçok özelliği sayesinde diğer ödeme yollarıyla yapılamayacak çok farklı ödemelerin üstesinden gelebilir. Dünyanın bir ucundan bir ucuna 10 dakikada para transferi yapılabileceği gibi, arada kurum olmadığından komisyon da yoktur, saat farkı yoktur, tatil/mesai vb detaylar yoktur; evrenseldir.
Bitcoin neden çıktı?
“Kimse kimsenin parasını nasıl harcadığına müdahale edemez, kazancına veya harcamasına sınırlama koyamaz” mantığıyla yola çıkan bir harekettin sonucunda doğuyor. Paranın politika aracı edilmesine, yolsuzluklara, enflasyona karşı; en yoksul kesimin de eşit ve ekonomik şartlarda parasını istediği şekilde özgürce kullanabilmesi için oluşturulmuş bir sistemin ürünü.
Bitcoin nasıl yaygınlaşıyor?
Bu oluşumu desteklemek isteyenler ödemeleri bitcoin ile kabul ediyor, harcamaları onunla yapıyor ve böylelikle yaygınlaşmasına katkı sağlıyorlar.
Bitcoin’e nasıl başlanır?
Bir hesap oluşturarak başlanıyor. Bitcoin cüzdanı aslen telefonunuzda dahi taşıyabileceğiniz, qr kod ile işlem yapacağınız bir uygulama. Bu sayfadan ister masaüstü, ister mobil seçiminizi yaparak hesabınızı oluştuyorsunuz.
Cüzdan oluşturmak bir kaç dakikanızı alıyor fakat siz yine de tüm detayları anladığınızdan emin olarak bu uygulamaya geçmelisiniz. Sistem ağı çok güvenli bir ağ olmasınarağmen yapılan hiç bir işlem (karşı taraf razı olmadıkça) geri alınamaz. Bu detayı atlamamak gerek.
Öncelikle hesabınızı yani sanal cüzdanınızı korumak için güvenlik önlemleri almalısınız. Sonuçta sanal ortamda veri akışından bahsediyoruz. Hesap adresinizi paylaşarak ödeme alır ve ödeme yaparsınız (e-posta adresi gibi) ancak her adres tek işlem için kullanılmalıdır.
Nasıl Bitcoin alacağım?
Cüzdanı aldınız. İlk bitcoinlerinizi tanıdıklardan satın alarak edinebilirsiniz. Veya direkt kendi banka hesabınızdan takas da yapabilirsiniz. Alış-veriş yaparken şunu unutmamak gerekiyor; işlem yaptığınız kur her an ve süresi öngörülemez bir şekilde değişkenlik gösterebilir. Başlarken çok büyük yatırımlara girmemekte, temkinli olmakta fayda var.
Bitcoin nasıl harcanır?
Bu sanal sistem elbette ki sadece internet üzerinden alışveriş için geçerli ancak Bitcoin kabul eden mağazalara her gün yenileri eklenmekte. Kullanımını yaygınlaştırmak isteyenler, bu mağazalarla ve işlemleri ile ilgili pozitif paylaşımlarda bulunuyor ve destek veriyorlar. Diğer işletmelerin de para birimi olarak kullanıma geçmesi için teşvik etmeye çalışıyorlar.
Bitcoin yasal mıdır?
Bitcoin resmi bir para birimi değil! Arkasında bir devlet olmaması, vergi ödenmiyor oluşu işlem yapılan ülkeye göre sorun oluşturabilir. Her kullanıcı kendi hükümetinin vergi sorumluluklarından hükümlü.
Bitcoin sürekli midir?
Tüm bunlara rağmen kimse sistemin yarın ne olacağını tam olarak kestiremiyor. Tüm bu yaratılan sistem hala geliştirilmekte ve deneysel.
Bitcoin madenciliği nedir?
2 cüzdan arası bitcoin transferine ‘işlem’ deniyor. Hesaplar arası ‘işlem’ler gerçekleşirken çeşitli güvenlik basamakları (özel anahtar, imza gibi) kullanılıyor. İşlem tamamlandıktan sonra yayınlanıyor ve ‘madenciler’ tarafından onaylanarak ağa geçiyor. Yani madencilik, bekleyen işleri onaylamaktır. Madenciler bir şekilde sistemin akışını sağlıyorlar.
Bekleyen işlemler onay için sıkı güvenlik çerçeveleri dahilinde bir sıraya konurlar (bunlara blok denir) ve madenciler bu noktada bloklara müdahale ederek rekabeti (onay bloklarının değiştirilmesi gibi) ağdaki akışın devamlılığını sağlarlar. Bu güvenlik sistemi sayesinde kimse bloğa neyin dahil olup olmayacağına müdahale edemez ve yapılan işlemler (harcanan paralar) geri alınamaz. Sistemin manipüle edilmesini engellemeye yarayan madencilik şu an anlattığımız kadar basit bir işlem de değildir, teknik bilgi ve donanım gerektirir. Mining / madencilik ile zengin olma hayalleri kuranlara, Bitcoin madenciliğini ‘dijital samanlıkta sanal iğne aramak’ şeklinde yorumlayan bu yazıyı okumalarını tavsiye ederiz.
Yeni başlayanlar için Bitcoin forumları
Facebook’ta bir çok grupta bu konu tartışılmakta. Bu linkte de en aktif sanal para topluluklarını bulabilirsiniz. Sorunuz varsa yorumlara ekleyebilirsiniz!