B2B
B2B (be to be) nedir?
İnsan doğası ihtiyaçlardan oluşan bir yapıya sahiptir. Her insan için geçerli temel ihtiyaçlar olduğu gibi herkese göre farklılık gösteren ihtiyaçlar da bulunmaktadır.
İnsanın ihtiyaçlarını karşılama arzusu zamanla ‘ticaret’ kavramını ortaya çıkarmıştır. Ticaret; insanın ihtiyaçlarını ekonomik değer taşıyan başka nesneler ile değiştirmesi, alış/satış anlamına gelmektedir. İnsanlık tarihinde ticaretin ilk şekli ‘takas’ olmuştur. Takas yönteminde mal ve hizmetler birbiri karşılığında değiş tokuş edilir. Günümüzde ise değişim aracı olarak artık para kullanılmaktadır. Paranın keşfi ticaretin kolaylaşmasını ve yaygınlaşmasını sağlamıştır. Taşımacılığın, iletişimin, teknolojinin gelişmesiyle de ticaret bugünkü halini almıştır.
1995 yılından itibaren artan internet kullanımıyla beraber Elektronik Ticaret ya da yaygın ismiyle e-ticaret, ticaretin web ve diğer elektronik ortamlarda yapılmasına imkan tanıyan bir alandır. E-ticaret, ticaret işleminin tüm aşamalarının internet üzerinden yapılmasıdır. E-ticaret reklam ve pazar araştırması, sipariş ve ödeme, teslimat olmak üzere üç aşamadan oluşur.
Son yıllarda teknolojinin hızla ilerlemesi, internet kullanımının yaygınlaşması ile hızlı ve kolay ticaret sunan e-ticaret kavramı oldukça yaygın hale getirmiştir. E-ticaret kavramı da gün geçtikçe daha çok gelişmekte ve çeşitlenmektedir. Tüm dünyada hızla yayılımı artan e-ticaret teknolojinin gelişmesiyle birlikte hızlı ve güvenilir bir hal almış olup oldukça tercih edilen bir platform olmuştur.
be to be pazarlama nedir?
E-ticaret kendi içerisinde çeşitlilik gösteren bir platformdur. Bunlardan bir tanesi B2B (Business to business) dir. Business to business Türkçe adıyla ‘şirketten şirkete’ firmadan firmaya yapılan pazarlama ve satış uygulamalarını ifade eden e-ticaret modelidir. Günümüzde internetten alışverişlerde de işletmeden işletmeye satış yapılabilmektedir. Bu sebeple ürün tabanlı B2B, servis tabanlı B2B ve yazılım tabanlı B2B iş türleri de e-ticaret sektörü içerisinde yer alabilir. Günümüzde yeni kitlelere ulaşarak, müşteri tabanını büyütmek için birçok business to business firması internet üzerindeki varlıklarını güçlendirmek için çalışmalar yapıyor. İnternet üzerinden satış yapılabilmesi markaların bir konuma bağlı kalmadan dünya genelindeki müşterilere ulaşmasına imkan sağlıyor.
Bu modelde firmalar doğrudan tüketicilere değil, perakende satış yapan ve toplu ürün alımı yapan firmalara ulaşırlar. Bir firmanın kendi bünyesinde ya da farklı firmaların birbiri arasında yaptığı e-ticareti ifade eder. B2B alanında çalışan şirketler temel olarak birbirlerinin sunduğu hizmetleri iyileştirme prensibi ile çalışır. B2B modelinin kullanıldığı başlıca durumlar;
- Toptancı ve perakendeci iş modeli : Örneğin mağaza zincirlerinin birçok farklı ürün kolunda tedarikçilerle kurduğu iş birlikleri.
- Operasyonel sebeplerle kurulan iş birlikleri: Örneğin muhasebe alanında yetersiz kalan bir işletmenin, bu alanda danışmanlık hizmeti veren bir işletmeyle çalışması.
- Hammadde ticareti : Örneğin çanta üretimi yapan bir işletmenin deri toptancısından ürün tedarik etmesi.
Business to business ülkemizde en çok kullanılan e-ticaret modelleri arasındadır. Bu modelde alıcı ve satıcılar aynı web sitesi üzerinde buluşurlar. Bu platformlarda satıcı tarafından fiyat sunma, teklif alma, verme işlemleri gerçekleştirilirken alıcı tarafından da bunları değerlendirme işlemi gerçekleştirilebilir.
B2B platformları ücretli ve ücretsiz olarak iki gruba ayrılır. B2B firmaları kendi e-ticaret sitelerinin yanı sıra online pazar yerlerinde de satış yapabiliyor. Hem ülke içinde hem de dünya üzerindeki herhangi bir yere ulaşabilmek için online pazar yerlerinde mağaza açarak toptan satış yapılabiliyor. B2B e-ticaret platformlarına örnek olarak alibaba.com gösterilebilir.
Aslına bakılırsa tüm şirketler B2B iş modelini uygulamak zorundadır. Bu noktada örnek olarak bir telefonun üretim süreci incelenebilir. Telefon birçok farklı parçanın bir araya gelmesiyle oluşmaktadır. Tüm bu parçaları farklı tedarikçilerden temin eden üretici, ürüne son halini verdikten sonra tüketicilere sunmaktadır. Bu durumda üreticinin tedarikçiler ile kurduğu iş modeli B2B iş modelinin en net örneklerinden biridir.
Tabii ki her sektörde olduğu için B2B e-ticaret sektöründe de bazı sorunlar ile karşılaşılabiliyor. Müşteri ilişkileri yönetimi, pazarlama ve reklam çalışmaları ve satışa dönüştürme konularında yüzyüze iletişim olmadığı için bazı aksaklıklar söz konu olabiliyor. Ancak firmalar bunların farkına varıp ileriye yönelik geliştirme sağladıkları zaman e-ticaret çok daha kazançlı, hızlı ve faydalı bir hal almış oluyor.
B2B deneyimini geliştirmek için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunuyor. Bunlar;
- Hedef kitlenizi belirleyin.
- Doğru iletişim kanallarını kullanın.
- Dijital pazarlama çalışmaları yapın.
- Kullanıcı deneyimini geliştirin.
- Kaliteli fotoğraflar kullanın.
- Ürün açıklamalarına önem verin.
- SEO çalışmalarına odaklanın.
Bunları yaparak e-ticaret dünyasında varlığınızı daha çok geliştirip, kalıcılığınızı ve ulaştığınız müşteri potansiyelini arttırabilirsiniz.