A Enerji Sınıfı İlk Elektrik Süpürgesi
Elektrik süpürgesi alırken nelere dikkat edersiniz? Biz cevaplayalım; ‘Emiş gücü’ deriz, ‘Sessiz olsun’ deriz, ‘Çok hantal olmasın’ deriz, kapsitesini merak ederiz. Peki hiç ‘A enerji sınıfından olsun’ dermiyiz? Demeliyiz.
A+ Enerji Sınıfında Türkiye’nin İlk Süpürgesi
Geçenlerde Tavsiye Evi‘nde katıldığımız Rowenta lansmanından önce, bize bir takım sorular sorulmuş, tüketici olarak eğilimlerimiz değerlendirilmişti. Sorular arasında yanda gördüğünüz görsel de vardı ve daha önce dikkatimizi çekip çekmediği sorulmuştu.
Elbette etiketi tanıyorduk. A enerji grubuna dahil ürünlerin hem uzun vadede bütçemize, hem de büyük çerçeveden bakıldığında küresel ısınmadan ülke ekonomilerini değiştirecek kadar enerji tasarufu sağladığından haberdardık. Aldığımız ürünlerde biz gerçekten buna dikkat ediyoruz çünkü, A enerji sınıfı ürünleri tercih etmeye -günümüz koşullarında- neredeyse mecburuz. Çocuklarımıza nefes alabilecekleri bir dünya bırakmak istiyorsak…
Rowenta öğrendiğimize göre artık AB standartlarına göre 1600w’tan yüksek enerjili elektrik süpürgesi satılamıyor. Eskiden daha güçlüsü olsun diye baktığımız noktada bugün bakış açımızı değiştirmek durumundayız. Ayrıca hemen belirtmeliyiz ki, bugüne kadar ülkemizde A enerji sınıfı olarak satılan süpürgelerin hiçbiri gerçek anlamda AB standartlarında bu sınıfa girmiyor. Avrupa Birliği ülkelerine süpürgeler için enerji sınıfı regülasyonu Eylül ayında başlamış, ülkemizde ise hali hazırda herhangi bir zorunluluk yok.
Kadınların süpürge seçiminde en merak ettikleri ‘Emiş Gücü’ imiş. Emiş gücü tanımını çoğumuz yanlış kullandığımızı farkettik. Emiş gücü; motorun içine ne kadar hava çektiğini ifade ediyor. Biz aslında makinanın ‘toz toplama’ performansına bakmalıyız.
Makinalarda aradığımız özellikleri sayarken herkes farklı bir özellik saydı; aparatlarını üzerinde taşısın, az ses çıkarsın, kablosu uzun olsun, renk seçenekleri olsun, rahat temizlensin, torbasız olsun, kaltuk altlarına girebilsin, gibi…
Lansmanına katılmış olduğumuz ürün Rowenta Silence Force olunca, bizim gözümüzden artılarını eksilerini paylaşalım istedik;
– Toz toplama performansı gerçekten müthiş
– Süpürge başlığı (yani sapı) aynı zamanda açma-kapama ve hız ayarını yaptığınız kumada. Hepsi başmarmak hareketlerinizle halloluyor.
– Bu model, Türkiye’nin ilk A+ enerji sınıfındaki elektrik süpürgesi.
– Süpürge sapında yine tek hareketle çıkarabildiğiniz fırçalı başlık var, yani takıp çıkarma işlemi yapmanıza gerek kalmıyor, fırçası teleskobik boruda entegre şekilde bulunuyor.
-Sesi 65decibel. Bu ne demek? Telefonla konuşurken bile rahatlıkla kullanabiliyorsunuz.
-Makinadan içeri giren toz tam 5 kez filtreleniyor. Dolayısıyla toz içerde birikirken dışarı %99 temiz hava çıkıyor. Alerji, astım vb sorunlara yol açmadığı gibi, süpürgede koku da olmuyor. *En az ayda 1 toz haznesini sudan geçirmeniz öneriliyor.
-Mavi, sarı ve metalik renk seçenekleri var. Özellikle sarısı çok tekno duruyor, çok beğendik.
-Fransa’da üretiliyor.
-Fiyatları özellik olarak yakın rakiplerinden daha uygun gibi görünüyor. Fiyatları aşağıdaki tabloda bulabilirsiniz.
-Toz haznesi entegre tüm makinalar gibi biraz hantal görünümlü olduğunu itiraf edelim. Ağırlığı da 6,700kg.
-Üçgen parke başlığı yok. Ancak kullanımı son derece ergonomik, örneğin koltuk altına rahatlıkla sokabiliyorsunuz.
Rowenta’nın sayfasına buradan, fiyatlarına aşağıdaki çizelgeden ulaşabilirsiniz.
güzel güzel, teknolojinin günden güne gelişmesi hayatımızdaki zorluklara karşı kolaylıklarda sergilemektedir.