Neden diğer aylar değil de, Şubat 28 gün?
Neden 29 Şubat?
Artık yıl nedir?
Şubat ayının kaderi bu, 4 yılda bir ‘artık yıl’ olarak geçer ve o seneye 29 Şubat eklenerek hesaplanır. Peki neden diğer aylardan değil de özellikle Şubat ayından gitmiş 2-3 gün… Neden Şubat ayı 28 gün?
‘Artık yıl’ın ardında yatan sebebi de okul bilgimizden hatırlarsak; 1 yıl aslında tam tamına 365 gün değildir, dünyanın güneş etrafında tam turunda +6 saat de vardır. Ve biz de 4 yılda bir kez 24 saat olarak, yani tam 1 gün olarak takvimlerimize ekliyoruz. Burada bir parantez açalım; aslında o küsurat da tam 6 saat değilmiş, 365,2422 günmüş dünyanın turu ve 4 yılda bir 1 gün eklenmesinin yanı sıra, 400 yılda bir de eklenmemesi gerekiyormuş! Diğer bir deyişle 2400 yılında 29 Şubat’ı eklemeyeceğiz, neyse bu kısmı bizden sonrakiler dert etsin!
Şubat ayı ve Caesar arasındaki ilginç bağlantı!
Roma imparatoru Julius Caesar döneminde takvimler 355 gün olarak hesaplanıyor ve 2 yılda bir eklenen 22 aylık bir ayla kayda geçiyormuş. Bu sistem pratikte zormuş çünkü mevsim kaymalarına ve kullanım zorluklarına sebep oluyormuş. Caesar, Sosigenes‘ten çözüm üretmesini istemiş ve ünlü astronom “365 gün + 4 yılda bir 1 gün ekleme” çözümü ile gelmiş. Buraya kadar tamam.
29-30-31 gün şeklinde aylara bölünen 365 günlük takvimde Julius Caesar başa geçene kadar Şubat ayında 30 gün varmış! 29 gün çeken ay ise Ağustos ayıymış. ‘Ağustos’ yani orjinal ismiyle ‘Augustus’, Caesar’a ithafen adlandırılan bir ay ve ondan bir önceki Temmuz ayı ‘Julius’ da kendisiyle aynı ismi taşıyan babasına ithafen adlandırılmış bir isim. (Evet, İmparator Caesar’ın tam adı babasıyla aynı; Gaius Julius Caesar) Caesar, kendi ayının 29 çekmesini, bir önceki imparatorun ayının 31 çekmesini kabul etmemiş ve ‘Ağustos da 31 olacak!’ demiş. Piyango Şubat’a çıkmış, 2 gün oradan kesilip Ağustos’a eklenmiş ve o gün bugündür Temmuz-Ağustos peş peşe 31 gün içeren 2 ay olarak takvimlerimizde yer alıyor.
Kaynakça : Wikipedia ‘February 29’, BBC Magazine ‘Leap Year’